Vágólapra másolva!
Újból hatalmasat zuhant az OTP árfolyama, amivel két nap alatt több mint 8 százalékos mínuszt szedett össze a devizahitelesek újbóli megmentésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Ez hatással volt a többi magyar blue-chip teljesítményére is, hiszen közülük is mindegyik csökkenéssel zárt a Richter kivételével. Mindezt úgy, hogy a nemzetközi hangulat meglehetősen pozitívvá vált délután. A forint is nagyobbat gyengült csütörtökön, jelenleg 295 közelében ingadozik az euróval szembeni árfolyama.Nyugat-Európában a reggeli bizonytalanságot levetkőzték a vezető tőzsdék, stabilan emelkedve közelítenek záráshoz. Ebben elsősorban az új történelmi csúcsra kapaszkodó New York-i  indexeknek volt nagy szerepük. Mind az S&P 500, mind pedig a Dow Jones soha nem látott rekordmagasságokba ért.
Vágólapra másolva!

Ma is padlóra küldték az OTP-t

Óriási eladói nyomás nehezedett ma az OTP-re, nap végére közel 5 százalékot zuhant az árfolyama. Az ok továbbra is az, ami miatt már tegnap is több mint 3,5 százalékot esett az árfolyam nevezetesen, hogy a kormány a devizahitelesek újbóli megsegítésén dolgozik. A forgalom ráadásul a háromszorosa az elmúlt fél év átlagának.

A bakpapír árfolyama már tegnapi zakójával 50 napos mozgóátlaga alá bukott, csütörtöki produkciójával viszont már igen közel került a 200 naposhoz is. Tavaly november óta, amikor ilyen közel került fontos támaszához, mindig visszapattant, ha azonban most ezt letörné, akár a 4170 forintos szintig is lenézhet.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Az OTP mélyrepülése rányomta a bélyegét a többi hazai blue-chip teljesítményére is, a Mol 2 százalék fölötti, míg a Magyar Telekom 1,5 százalékos esést produkált. A Richtert viszont zárásra nullába húzták, szektortársa az Egis 1 százalék feletti lejtmenettel fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Forrás: Origo

Mindez úgy történik, hogy közben Európában és Amerikában kifejezetten jó hangulat uralkodik, de a régióban is jól megy az indexeknek, a BUX-on kívül csak a lengyel WIG20 van csökkenésben.

Forrás: Origo

A forint igen komoly gyengülésen van túl ma, az euróval szembeni árfolyam egészen 295,5-ig is felszúrt, ahonnan némileg visszább ereszkedett, de jelenleg sem távolodott el lényegesen ettől a szinttől. A dollár/forint jegyzések 225,5-nél, míg a CHFHUF kereszt 238,2-nél mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Európát is szép pluszba húzták az amerikai tőzsdeindexek

Igen szép pluszokba kapaszkodtak az európai börzék a kereskedés végéhez közeledve, amit az új csúcsra kapaszkodó New York-i indexek is segítettek. A spanyol és az olasz tőzsde áll az élen 2 és 1,5 százalék feletti emelkedéssel, pedig nap elején még alig mozdultak. A DAX is egészséges 0,9 százalékos előnyt kovácsolt magának, pedig ma járt már a negatív tartományban is a mutató.

Forrás: Origo

4 százalék körüli mínuszban forog a Nokia papírja a ma délben közzétett gyorsjelentés után. Az árbevétel csak 5,7 milliárd euró lett a várt 6,4 milliárd euróval szemben, ráadásul csak 53,7 millió telefont adtak el a várt 54,4 millió darabbal szemben. Leginkább az keserítheti el a befektetőket, hogy a bevételek továbbra is a várakozásoknál jobban zsugorodnak, részben mivel a készülékértékesítések is rosszabbak a reméltnél, ráadásul ebben a negyedévben már a Nokia Siemens Networks bevétele is látványosan zsugorodott a korábbi stagnálás helyett.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Origo

Jól fogytak a francia Hermés luxuscikkei a második negyedévben, ugyanis a párizsi cég bevételei 12 százalékkal 910 millió euróra emelkedtek, amivel sikerült felülmúlni még az elemzői várakozásokat is. Ráadásul a menedzsment az idei évre vonatkozóan úgy nyilatkozott, hogy a korábban várt 10 százalékos bevétel növekedést felülmúlhatja a cég. A javuló nemzetközi hangulatban a részvény még nagyobb sebességbe kapcsolt és már 4 százalék fellett drágul.

Pozitív meglepetéssel kedveskedett ma részvényeseinek a francia Carrefour kiskereskedelmi lánc, miután a várakozásokat valamelyest meghaladó árbevételről számolt be, és a menedzsment megerősítette a korábbi várakozásait is. Ezek miatt az árfolyam 3 százalékos plusz körül tartózkodik.

Csúcson az amerikai indexek

Mindenkori történelmi csúcsukra ugrottak ma az amerikai indexek, mind az S&P 500, mind pedig a Dow Jones új napon belüli rekordot állított fel. Azóta is mindkét mutató soha nem látott magasságokban mozog.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: Origo

A New York-i tőzsdéket segítette, hogy újabb kedvező adat látott napvilágot a munkaerőpiacról, ugyanis a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma ugyanis 334 ezer fővel bővült a várt 345 ezer helyett.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

Ezen túlmenően pedig a Philadelphiai Fed index szerint 2011 márciusa óta nem bővült annyira az üzleti aktivitás abban a régióban, mint júliusban. Az index értéke 19,8 pontra ugrott az előző havi 12,5 pontról, szemben az elemzők által várt 8 pontra történő csökkenés helyett.

Forrás: Origo

Versenytársaihoz hasonlóan a Morgan Stanley is remek eredményekről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében. A cég több mint 65 százalékkal növelte profitját egy év alatt, ami így 980 millió dollárra emelkedett. Ez 45 centes egy részvényre jutó nyereségnek felelt meg, amivel az elemzői várakozásokat is felülteljesítette a bank. A részvényárfolyam 4 százalék feletti pluszban van.

2 százalék felett esik a Verizon árfolyama miután felemásra sikerült a gyorsjelentése. Az előfizetéses ügyfelek száma 941 ezer fővel nőtt a várt 835,9 ezer fővel szemben. Az egy előfizetőre jutó bevétel pedig 152,5 dollár volt a várt 152,97 dollárral szemben.

Ma tartotta volna azt a közgyűlési szavazást a Dell, ahol a részvényesek arról szavaztak volna, hogy elfogadják-e az alapító 24,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, vagy sem. Ma délután azonban bejelentették, hogy július 24-ére halasztják el az ülést. A Dell részvények 2,5 százalékkal haladnak felfelé a jó hangulatban.

Piaczárást követően publikálja majd negyedéves számait a technológiai szektor két óriása a Google és a Microsoft.