Rákaptak az IBM-re, bejött a spórolás

Vágólapra másolva!
Felemásra sikeredett az IBM második negyedéves gyorsjelentése, míg a profit tekintetében az elemzői várakozások felett, addig az árbevétel soron az alatt teljesített a technológiai cég. A befektetők vételi kedvét sikerült meghozni a menedzsment kedvező prognózisával, 3 százalékos pluszban kezdheti a napot az IBM árfolyama.
Vágólapra másolva!

Felemás jelentés

Felemásra sikeredett az IBM második negyedéves gyorsjelentése, a cég ugyanis az árbevétel soron képtelen volt hozni a várakozásokat, míg a nyereség tekintetében felülmúlta azokat. Ez utóbbi fontos az IBM számára, hiszen az előző negyedévben 8 év után először vétette el a profitvárakozásokat a technológiai cég.

Forrás: Investor.hu

Az árbevétel visszaesése viszont fontos lehet az IBM befektetőinek, ennek elemzése pedig azért megér egy misét. Ami nagy szerepet játszhat a visszaesésben, az a jen jelentős gyengülése a dollárral szemben. Mivel az IBM árbevételének nagyjából 10 százaléka származott tavaly japánból, ezért a devizaárfolyam változása az árbevételre is kihat, mégpedig az alábbi módon: Az IBM nem csökkenti az értékesítését, továbbra is ugyanannyi terméket ad el, mint korábban, és ugyanannyi jent kap érte, mint korábban. Ám ha a dollár erősödik (a jen gyengül), akkor ugyanannyi jenért cserébe már csak kevesebb dollárt kap, és mivel a könyvelés az amerikai pénznemben történik, ezért az árbevételre ez negatív hatást gyakorol.

Kedvező kilátások

A jelentésben lévő kedvező profit, és valamelyest megmagyarázhatóan negatív árbevétel számokon túl a menedzsment optimista előrejelzésekkel is előrukkolt tegnap, ami a befektetők számára is kedvezően csengett. Az IBM ugyanis már 16,9 dolláros részvényenkénti nyereséggel számol az idei évre, holott korábban csak 16,7 dollárt vártak.

Bár az emelésben nagy szerepe lehet a második negyedéves tényadatoknak, ezzel együtt úgy tűnik, hogy a költségcsökkentések hatásai lassan beérnek a technológiai óriásnál. A cég már áprilisban 1 milliárd dolláros költségcsökkentési programot hirdetett meg, aminek keretében csak az USA-ban és Kanadában 3300 alkalmazottat bocsátottak el, de még a szerver üzletág Lenovonak történő értékesítése is felmerült, igaz, az ügylet azóta kútba esett.

A vegyes eredmények és a kedvező kilátások elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy meghozzák a befektetők vételi kedvét az IBM részvényére, és a kereskedés utáni órákban 202,5 dollárig, 4 százalékos pluszba lökték az árfolyamot. Ezt követően valamelyest visszább vett a lendületből a papír, de változatlanul pluszban, 200 dollár körül nyithat az árfolyam.

Az IBM árfolyama (NYSE)

Forrás: Investor.hu