Vágólapra másolva!
Elkalapálták ma az OTP-t a devizahiteleseknek szánt újbóli megsegítéssel kapcsolatos bejelentésre, zárásra a bankpapír 3,6 százalékot zuhant. De a többi blue-chip is rossz napon van túl, egytől-egyig mínuszos volt. A forint ellenben nagyot erősödött a nap második felében a javuló nemzetközi hangulatban. Ezzel a BUX mélyen alulteljesítő volt ma Európában.Nyugat-Európa tőzsdéi a spanyol parkett kivételével zöldbe váltottak, amit segített Ben Bernanke beszéde is, hogy nem kell a pénzpumpa túl korai mérséklésétől tartani.Az USA-ban is a Fed elnökének szavai tornázzák fel a New York-i indexeket. A hangulatot az sem rontotta el, hogy a lakáspiacról kiábrándító adatok táttak napvilágot.
Vágólapra másolva!

Elintézték a magyar piacot

Nagyon csúnya napon van túl a magyar tőzsde, amit az OTP 3 százalékos lejtmenete taszított a mélybe, ráadásul mindezt átlagon felüli forgalom mellett produkálta a hazai börze. Ezzel egész Európában alulteljesítő a budapesti parkett, és a régiós versenytársaknak is csak a hátát figyelhette a BUX, ahol legelől az osztrák tőzsde halad.

Forrás: investor.hu

Az OTP részvényeit azután kezdték el önteni a befektetők, hogy Navracsics Tibor megszellőztette, a kormány a devizahitelesek újabb segítésén dolgozik. Mivel nem tisztázott, hogy az árfolyam-különbözetet, hogyan osztják majd meg, ki viseli majd a költségeket és milyen időszakra vonatkozna az, a befektetők elég idegesen reagáltak a hírekre. Az árfolyam egészen 4850 forint alá zuhant vissza.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

Ráadásul a régiós bankpapíroktól is messze leszakadt az OTP, az osztrák bankoktól, pedig egyenesen fényévekre volt.

Forrás: Origo

A többi blue-chip sem teheti ki az ablakba szerdai produkcióját, ugyanis a Magyar Telekom is több mint 1 százalékkal esett, míg az elmúlt három napban kiválóan szereplő Richter is 1 százalékhoz közeli mínuszt szedett össze. A Mol-t is magával rántotta a BÉT-en kitört eladói hullám, pedig nap közben az olajpapír időzött még a pozitív tartományban is, bár végül közel került tegnapi záróárához. Az Egis is hasonlóan járt mint a magyar olajcég, azonban a gyógyszerpapír árfolyama kisebb pluszt kapart össze a végére.

Forrás: investor.hu

A forint ellenben a nap második felében profitálni tudott a javuló nemzetközi hangulatból, ugyanis délelőtti gyengülését követően, az euróval szembeni árfolyama már tegnap esti szintekig csökkent. A dollár forint kereszt 222,6-nál, míg a svájci frank jegyzése 237 körül ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Zöldbe váltottak az európai tőzsdék

Felültek a hullámvasútra a nyugat-európai tőzsdék a szerdai kereskedésben, mivel a reggeli óvatos emelkedésüket délre mínuszra váltották, azonban ebéd után egy újabb fordulattal már a zöld színt erőltették magukra az indexek. A nap közepi csökkenést az válthatta ki, hogy a Bank of England kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyv szerint a döntéshozók már 9-0 arányban csak a jelenlegi monetáris stimulus fenntartására szavaztak. Pedig a megelőző üléseken még 3 tag a további mérséklés mellett volt.

Forrás: investor.hu

Később Ben Bernanke nyilatkozata is nyugtatólag hatott a befektetőkre, ugyanis a Fed elnöke elmondta, hogy nem kell a pénzpumpa túl korai mérséklésétől tartani. A fél háromkor érkező rossz amerikai lakáspiaci adatok pedig szintén "kedvezőek", mert ez is alátámaszthatja, hogy a monetáris lazítás csak később kerülhet terítékre.

A derűsebbé váló hangulatban a francia L'Oréal is ledolgozta kezdeti közel négy százalékos mínuszát. Azért kerültek a részvények nyomás alá, merta várakozásoktól elmaradó második negyedéves bevétel növekedésről számolt be a cég. Észak-Amerikában az árbevétel növekedésének üteme 4,5 százalékra lassult az előző negyedév 6,3 százalékáról, ami kellemetlen meglepetésként szolgált a befektetőknek.

Megnyugtatta Bernanke a befektetőket

New York-ban emelkedni kezdtek a vezető tőzsdeindexek, miután már fél háromkor megjelent a Fed elnökének előre megírt beszéde, amiből kiderült, hogy nincs előre megírt, pontos forgatókönyv a Fed eszközvásárlási programjának jövőbeli ütemezésére. A pénznyomdát ugyanúgy csökkenthetik, mint növelhetik, attól függően, hogyan alakul az amerikai gazdaság. Elsősorban a munkaerőpiaci adatokat és az inflációt figyelik a GDP-növekedés mellett.

Forrás: investor.hu

Ma a lakáspiacról is megjelentek adatok, de túl sok köszönet nem volt benne, ugyanis a június havi új lakásépítések száma jócskán elmaradt a várakozásoktól, közel 10 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest. Ráadásul a kiadott új építési engedélyek száma is elmaradt a vártól.

A defenzív közműszektoron kívül az összes S&P 500 iparág a pozitív tartományban van, az élen ma a nyersanyag és a távközlési részvények menetelnek.

Forrás: investor.hu

Versenytársaihoz hasonlóan a Bank of America is jelentős mértékben tudta növelni nyereségét az idei második negyedévben. Az USA második legnagyobb bankja 4 milliárd dolláros nettó eredménye 63 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi számot. A részvényárfolyam ennek megfelelően 1,5 százalék körüli pluszban van.

Az elemzői konszenzustól minimálisan elmaradt a Yahooelőző negyedéves bevétele, az egy részvényre jutó profit terén viszont sikerült pozitív meglepetéssel szolgálnia. Az év egészére vonatkozó korábbi 4,5-4,6 milliárd dolláros árbevétel előrejelzést 4,45-4,55 milliárd dollárra rontotta. Az azonnali piaci reakció negatív volt, közel 2 százalékot esett az árfolyam a zárás utáni kereskedésben, de az esti elemzői konferenciabeszélgetésen elhangzottak nyugtatólag hatottak, és ma már 6 százalék felett menetel felfelé a papír.

A Yahoo! árfolyama

Forrás: investor.hu

Piaczárást követően több vállalat is közzé teszi negyedéves számait, többek között az American Express, az eBay, az Intel, valamint az IBM is.