Pocsék adat Amerikából, megrántották az aranyat

Vágólapra másolva!
Pocsék adatok láttak napvilágot az amerikai lakáspiacról, az újlakás építési adatok jóval alulmúlták az elemzői várakozásokat. Ezzel együtt a kiadott építési engedélyek száma is csalódást keltett.A hírekre az arany hirtelen nagyott drágult, majd egy kicsit visszapattant pár percel később.
Vágólapra másolva!

A június havi új lakásépítések száma jócskán elmaradt a várakozásoktól, ugyanis az elemzők 960 ezres értéket vártak, de a tényadat csak 836 ezer lett éves alapon. Az előző havi értéket viszont felfelé módosították 14 ezerrel. Az adat elég váratlanul érte a befektetőket, ugyanis ezzel majdnem egy éve a legalacsonyabb szintre estek az új építkezések, ami azt mutatja, hogy megállhatott a szektor kilábalása.

Forrás: investor.hu

Emellett a kiadott új építési engedélyek száma is elmaradt a vártól, az elemzői konszenzus 1 milliós értéket prognosztizált, de csak 911 ezer darab lett a tényleges. A szabad földterületek limitált nagysága is gátolja az új építkezéseket, holott a jelzáloghitel kamatlábak rekord alacsony közelségben vannak és a javuló munkaerőpiac is ösztönzőleg hathatna a lakáspiacra. Viszont mivel a kiadott engedélyek továbbra is felülmúlják a megkezdett építkezéseket, így július hónapban akár jobban is alakulhatnak majd az új építési számok.

A családi házak építése 0,8 százalékkal csökkent 2012 november óta nem látott értékre, míg a sokcsaládos épületek építése 26,2 százalékos mélyrepülést mutattak be júniusban, amivel tavaly augusztusi szintekre esett vissza. Az USA mind a négy nagy régiójában csökkenés volt tapasztalható, amiben talán a szokatlanul esős időjárás is szerepet játszhatott.

Azért is meglepő a várakozásoknál rosszabb adat, mert a National Association of Home Builders/Wells Fargo index - ami a lakásépítők üzleti hangulatát tükrözi, és általában a lakáspiac kilátásaira lehet belőle következtetni- 7 éve nem látott magasságokba emelkedett júliusban.

Az aranyat meg is rántották a hírre, közel került az 1300 dollárhoz is az árfolyam, onnan azonban vissza is pattant a nemesfém.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo