Olcsóbbá tenné a bankkártyadíjakat az EU

Vágólapra másolva!
Maximálná a bankkártya és hitelkártya tranzakciók után felszámítható díjakat az Európai Unióban a Európai Bizottság egy készülő javaslat szerint. Ha a tervezet életbe lépne, az eurómilliárdos bevételkiesést jelentene az európai bankoknak, és a főbb kártyakibocsátónak számító Visa Europe és MasterCard számára. Emiatt a pénzügyi szolgáltatók már figyelmeztettek, hogy megemelhetik más szolgáltatásaik árát a kieső bevételek pótlása érdekében. 
Vágólapra másolva!

Limitálná a bankkártya tranzakciók után felszámítható díjak mértékét az EU egy készülő jogszabályterv alapján, mely szerint minden bankkártya és hitelkártya tranzakciót maximum 0,2 százalékos díj terhelhetne - írja a Financial Times.

Az Európai Bizottság számításai szerint ezzel a bankok és kártyakibocsátók EU-n belüli bankkártya-díjakból származó bevétele 4,8 milliárd euróról 2,5 milliárd euróra csökkenne, míg a hitelkártya-díjakból befolyó bevétel 5,7 milliárd euróról 3,5 milliárd euróra mérséklődne. Az Európai Bizottság indoklása szerint a magas kártyadíjakat a kereskedők kénytelenek beépíteni a termékeik, szolgáltatásaik árába, amit végül a fogyasztók fizetnek meg. A készülő szabályozás pedig többek között ennek a gyakorlatnak vetne véget.

Értelemszerűen a bankok és kártyakibocsátók nem fogadták örömmel a híreket, és a pénzintézetek figyelmeztettek, hogy emiatt megemelhetik az ügyfeleik banki költségeit. Szerintük vissza fog esni a kártyahasználat, emelkedni fognak a kártyatartás díjai, és valószínűtlen, hogy a kereskedők emiatt csökkentenék áraikat.

De a készülő jogszabály az Európai Bizottságon belül is vitákat szült. Az EB egy korábbi tanulmánya szerint a limitek bevezetése azzal a kockázattal jár, hogy a kieső bevételek miatt a kártyakibocsátók olyan új fizetési technológiákat fognak megdrágítani, mint a mobil vagy online fizetési rendszerek. Ezen túl az országhatárokon belüli tranzakciók is megdrágulhatnak.

Ezzel viszont egy évtizedes vita zárulhatna le a pénzügyi szolgáltatók és az EU szabályozó hatósága között. Az EB ugyanis évek óta próbálja valahogy kontroll alatt tartani a bankokat és kibocsátókat az elszaladó díjak miatt. Ennek keretében az EB 2007-ben rákényszerítette a MasterCardot magas díjainak csökkentésére, amit a kártyakibocsátó bíróságon támadott meg. Az ügy az Európai Bíróságig jutott, amely végül az EB-nek adott igazat tavaly.

Hogy nem egy kis piacról van szó, azt jól jelzi, hogy 2011-ben 727 millió darab hitel és bankkártyát bocsátottak ki az EU-ban, és az ezekkel végzett tranzakciók értéke meghaladta az 1900 milliárd eurót. A két fő szereplő, a Visa európai leánya és a MasterCard a piac 90 százalékát birtokolják. A Visa nemzetközi tranzakciókból származó bevétele meghaladta a 800 millió eurót mind az első, mind a második negyedévben, de a MasterCard is 600 millió euró feletti bevételre tett szert ebben a szegmensben az idei első negyedévben.

Forrás: Origo

Forrás: Origo

A két vállalat részvényei egyébként kiváló formát mutatnak, és történelmi csúcsaik közelében mozognak. A Visa ebben az évben már 20 százalékot, a MasterCard pedig 16 százalékot emelkedett.

Visa árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo

MasterCard árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo