Ebből nagy baj lesz a Coca-Colánál

Vágólapra másolva!
Aligha lopta be magát a befektetők szívébe mai gyorsjelentésével a Coca-Cola, a nettó nyereség és az árbevétel tekintetében ugyanis visszaesést értek el a tavalyi második negyedéves időszakhoz képest. Az elemzői várakozásokat pedig még a tisztított EPS szinten is csak éppenhogy sikerült hozni az italgyártónak, jól mutatva, hogy a háttértben már számos aggasztó folyamat található, ami a cég jövőbeli sikerességét veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

A számok, és ami mögötte van

Miközben a befektetők nagy része a Goldman Sachs szenzációs gyorsjelentésével volt ma elfoglalva, addig a Coca-Cola is közzétette előző negyedéves számait. Az adatok finomam szólva sem nevezhetők olyan jónak, mint a nagy befektetési bank eredményei, hiszen míg előbbi a várakozásokat jócskán túlteljesítette, addig a világ legnagyobb italgyártójának számító Coca-Cola több fontos ponton is elvétette azokat. Nem is csoda, hogy a befektetők 3 százalékos mínuszba lökték a papírt nyitáskor.

Forrás: Investor.hu

Bár elsőre a főbb eredménysorokon mutatott változások nem tűnnek annyira negatívnak, a számok mögé nézve borúsabb képet kapunk az igazságról. Hiába sikerült ugyanis a Coca-Colának 63 centes részvényenkénti nyereséget elérnie, az egyszeri tételek hatásának figyelembe vétele után már csak 59 centet kapnánk, vagyis "csupán" 2,68 milliárd dolláros nyereséget mutathat fel az italgyártó. Ami viszont fontos, hogy egy évvel korábban 2,8 milliárd dolláros profitot értek el, egy év alatt pedig ez azért komoly, 4 százalékos visszaesésnek számít.

Már nem finom a Coca-Cola, vagy csak a körülmények alakultak rosszul?

Muhtar Kent, a cég vezérigazgatója szerint egyértelműen az utóbbi, aki szerint főleg a több országban is szokatlanul esős és hideg időjárás tehető felelőssé azért, hogy az emberek kevésbé szomjaztak meg a termékeikre. A vezérigazgató továbbá azt is hozzátette, hogy az év második felében már jóval erősebb teljesítményre számít.

Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy az árbevétel soron csupán 12,75 milliárdot ért el az italgyártó a második negyedévben, a várt 12,97 milliárd helyett. Bár az eltérés itt sem jelentős, a tőzsde világában azért az 1-2 százalékos "hibák" már abba a kategóriába tartoznak, amit a befektetők nem igazán szoktak elnézni, jól látható ez a mostani példán keresztül is.

Az pedig csak ront a helyzeten, hogy az utóbbi negyedévekben nem igazán tud nagy növekedést bemutatni a Coca-Cola, sőt, szinte negyedévről negyedévre csökken a növekedés üteme. A legutóbbi két negyedév pedig ebből a szempontból eléggé tragikus, hiszen utoljára a 2008-as utolsó és a 2009-es első negyedévben tudott két egymás követő időszakban az árbevétel visszaeséséről beszámolni a cég.

Forrás: Investor.hu

Harapófogóban a kóla

Ezzel együtt a kólaeladások száma nem mindenhol mutat visszaesést, vannak országok, ahol továbbra is zsákszámra hordják az emberek a boltokból a kólát. Szüksége is van erre az italgyártónak, hiszen az amerikai piacon egyre kevésbé "kívánatos" jelenség a nagymértékben cukrozott ital, és a különféle egészségügyi szervek is mindent megtesznek, hogy a lakosság kevesebb kólát fogyasszon. Nem is csoda, ha 1 százalékkal csökkent az értékesítések száma az USA-ban.

9 százalékkal bővült viszont az Eurázsiai térségben, derült ki a negyedéves jelentésből, amivel a legnagyobb növekedési ütemet produkáló térséggé avanzsált. Az elmúlt hónapokban látott aggályok a kínai növekedési ütemmel kapcsolatban viszont a Coca-Cola számára is komoly kockázatokat hordoznak, amit a héten megjelentő makroadatok csak tovább fokoztak.

Az vélhetően biztos, hogy egy tartósan gyengébb kínai növekedési potenciál aligha jelentene sok jót a Coca-Cola számára, hiszen akár állandósulhatna is hosszabb távon az árbevétel globális visszaesése. A menedzsment viszont úgy tűnik, hogy tisztában van a rájuk leselkedő veszélyekkel, nem véletlen, hogy a következő öt évben közel 200 millió dolláros beruházást tervez a világ 26. legnépesebb országának számító Mianmarban.

A részvényesek viszont egyelőre még a gyenge eredmények miatt keseregnek, komoly eladói nyomás alá helyezve az árfolyamot. Bár nyitás előtt 4 százalékos mínuszban is járt már a papír, nap közben jól tartotta magát, és a késő délutáni órákban 2,3 százalékos mínuszba is visszakapaszkodott, 40 dollár fölé.

A Coca-Cola árfolyama (NYSE)

Forrás: Investor.hu