A települések kiürítik a lakosok pénztárcáját

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok az elmúlt években a lakosságtól próbálták pótolni azt a hiányt, amely a vállalatoktól származó adóbevételek elmaradása okozott. A kommunális terhek átlagosan 29, az ingatlanra kivetett sarc pedig 36 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Mivel az iparűzési adóból tavaly az önkormányzatok összesen csak 446 milliárd forintot tudtak beszedni, ez a bevételi forrás már három egymást követő évben stagnál, és jóval elmarad a korábbi 600 milliárd forinttól – írja a Napi Gazdaság.

A települések a hiányzó összeg beszedésére az elmúlt években drasztikus lépéseket tettek, a hiányt legalább részben ráterhelték a lakosokra. Erre utal, hogy míg a kommunális adóból 2010-ben összesen 10 milliárd forint származott, tavaly már mintegy 13 milliárd, vagyis átlagosan 29 százalékkal kellett többet fizetnie a lakóknak.

Az építményadó ennél is durvább mértékben emelkedett, a növekedés összességében 36 százalékos volt ebben az adónemben, a teljes bevétel pedig 106 milliárd forint volt tavaly. A lap rámutat, hogy az ingatlanhoz kapcsolódó bevételek ilyen arányú emelkedése nem magyarázható a lakóingatlanok számának növekedésével, hiszen az építőipar teljesítménye ennek egyértelműen ellentmond.