Mégsem a Boeing hibája miatt volt tűz a gépen

Vágólapra másolva!
Az első vizsgálatok szerint nem a Boeing gépek akkumulátorhibája miatt ütött ki tűz még az előző pénteken egy Londonban álló repülőn. Pénteken a bejelentésre közel 5 százalékot zuhant a Boeing részvénye, melyet hétfőn majdnem teljesen korrigálni is tudott a papír. A brit hatóságok szerint a Honeywell által gyártott vészhelyzetjelző okozta a problémát az etióp légitársaság gépén.
Vágólapra másolva!

Majdnem teljesen visszakorrigálta pénteki mélyrepülését a Boeing, ami azután következett be, hogy tűz ütött ki egy Londonban lévő Dreamliner 787-es repülőn. A piacok attól ijedtek meg, hogy a társaság gépeit ismét a földön tartják majd, mint azt tették év elején, amikor akkumulátor problémák miatt leállították a gépek működését. A repülési engedélyeket májusban kapta vissza a Boeing.

Az első vizsgálatok azt mutatják a Bloomberg információi szerint, hogy nem a Boeing akkumulátorával, hanem egy másik tőzsdei cég, a Honeywell vészhelyzetjelző készülékével lehet kapcsolatos a probléma. Az eszközt rádiójeleket ad ki egy repülőgép baleset után, hogy könnyebb legyen megtalálni. A készülék akkumulátora más kémiai anyaggal működik, mint amelyekkel januárban fennakadás volt.

A Bloombergnek nyilatkozó légiipari szakértő, Hans Weber úgy véli, a Boeing szempontjából jobb, hogy egy olyan eszközzel lehet gond, amit könnyű cserélni és "hagyományosnak" számít, mintha egy olyannal lennének gondok, melyek újnak számítanak.

A Honeywell szóvivője e-mailben kommentálta a találgatásokat. Szerinte korai még most a meghibásodást a vészhelyzetjelző készülékre fogni, mivel a vizsgálatok több időt vesznek igénybe. A 2005 óta használt eszközzel eddig még egyszer sem volt probléma.

A londoni, üres gépen észlelt tűz miatt több légitársaság is vizsgálatba kezdett, de a legfrissebb eredmények szerint nem tapasztaltak semmi rendellenességet.

Az elsődleges hírek nem rengették meg a Honeywell részvényárfolyamát, viszont a Boeing papírok képesek voltak a megugrásra a hétfői kereskedés során.

Boeing napi grafikon (NYSE)

Forrás: Origo

Honeywell napi grafikon (NYSE)

Forrás: Origo