Vágólapra másolva!
Új zárócsúcsra kapaszkodtak tegnap a New York-i tőzsde indexek, az S&P 500 1682 ponton fejezte be a napot, és a Dow Jones is rekord zárószinten pihent meg. Ma több nagyvállalat is jelent az USA-ból, többek között a Goldman Sachs, a Coca-Cola és a Johnson & Johnson is, amelyek második negyedéves eredményei határozhatják meg a kereskedés irányát. Ázsiában  vegyesen mozognak a vezető indexek, a tokiói börze felfelé veszi az irányt a tegnapi kereskedési szünete után, a gyengülő jen segítségével, míg Kínában minimális a mínusz.Nyugat-Európában a határidős indexek alapján nem rajzolódik ki határozott irány, talán a délelőtt megjelenő német és eurózóna Zew gazdasági hangulatindex alakulása és a délutáni amerikai vállalati gyorsjelentések befolyásolhatják a hangulatot.
Vágólapra másolva!

Nincs határozott irány Ázsiában

Vegyes mozgások láthatóak kedden az ázsiai piacokon, Kínában a sanghaji tőzsde lefelé veszi az irányt, talán a tegnap közzétett GDP-adatok miatt, ami növelheti a befektetők félelmét, hogy tovább fog lassulni a kínai gazdaság növekedési üteme. Hongkongban kisebb pluszt mutat a Hang Seng index, de az elmozdulás minimális.

Forrás: investor.hu

Japánban ellenben emelkedik a Nikkei index, a három napos hosszú hétvége után a tokiói börze igyekszik bepótolni tegnapi zárva tartása miatti lemaradását. A jen is gyengült a mai kereskedésben, a korai órákban benézett a 100-as szint fölé is a dollárral szemben, jelenleg azonban alatta tartózkodik. Ez meg is adta az alaphangot a nagy exportőrök emelkedésének, az autóipari és az elektronikai cikkek gyártóinak többsége is felfelé halad.

USD/JPY árfolyam

Forrás: investor.hu

Ausztráliában minimális plusz mutatkozik, ahol a legtöbb bányatársaság a pozitív tartományban kezdte a napot, a Rio Tinto 1 százalék felett drágult, miután vasérckitermelése a várt 51,2 millió tonna helyett 51,8 millió tonnára hízott a második negyedévben.

Közel 5 százalékot veszített értékéből ma az indiai Sensex bankindexe, mivel az indiai jegybank reggel 2 százalékpontos kamatemelést jelentett be. Főként a rúpia gyengülését akarják a lépéssel megállítani a jegybankárok. Az indiai piac 1,4 százalékos mínuszban forog, az indiai fizetőeszköz pedig nagyobbat erősödött.

Csúcsra jártak az amerikai indexek

Sikerült új történelmi csúcson zárnia tegnap az S&P 500 indexnek, ráadásul ez volt zsinórban a nyolcadik emelkedő napja a New York-i tőzsdemutatónak. Mellette a Dow Jones is új rekord záróértéket állított fel.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

A Fed kormányzótanácsának a tagja, Daniel Tarullo úgy véli, a Fed nem fog akkor sem kamatemeléseket kezdeni, ha elérik az inflációs és a munkanélküliségi célokat.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Növelte az amerikai kötvénypiaci kitettségét a világ legnagyobb kötvényalapkezelője, a Pimco májusban. A kötvények része 37 százalékról 38 százalékra növekedtek.

Forrás: investor.hu

Az S&P 500 szektorai közül hétnek sikerült pluszt összeszednie, ahonnan is kiemelkedik a közművek több mint 1,5 százalékos emelkedése, míg a távközlési cégek átlagosan 0,7 százalékos mínuszt produkáltak

Forrás: investor.hu

16,95 dolláron zárt tegnap a Leap Wireless, hiába csak 15 dolláros részvényenkénti áron venné meg a társaságot az AT&T. A piacon vélhetően egy ellenajánlatra spekulálnak a szereplők. A Citigroup elemzői szerint 40 százalék az esélye egy ellenajánlatnak, ráadásul 17 dollárra emelték a részvényre megfogalmazott célárat.

Ma inkább a nagyobb vállalatok gyorsjelentései határozhatják meg a kereskedés irányát, ugyanis nyolc S&P 500 vállalat is jelent, piacnyitás előtt érkezik többek között a Goldman Sachs negyedéves számai, és a Coca-Coláé, valamint a Johnson & Johnsoné. Piaczárás után pedig a Yahoo! eredménye lehet érdekes. Emellett napvilágot lát az USA-ból az ipari termelés júniusi alakulása, valamint a fogyasztói árindex májusi adata is.