Vágólapra másolva!
Nullába ért nap végére a budapesti tőzsde, amit a blue-chipek erejének köszönhetett, ezzel pedig felülteljesítővé vált az európai börzék között. Egyedül az OTP nem tudott emelkedni a nagypapírok közül. A forint ma nagy hullámvasúton van túl, többször is éles irányváltásokat hajtott végre az euróval szembeni árfolyam.Nyugat-Európában záráshoz közeledve mélyebbekké váltak a mínuszok, miután a tengerentúlon is lefelé veszik az irányt az indexek.Az USA-ban felemásra sikerültek a mamutcégek negyedéves számai, például a Goldman Sachs pozitív meglepetést okozott, a Coca-Cola azonban elkeserítette befektetőit. Ezek miatt a New York-i tőzsdék ma eddig a piros színt öltötték magukra.
Vágólapra másolva!

Nagy hajrá a budapesti tőzsdétől

Nap végére beleerősített a hazai tőzsde, a BUX csaknem ledolgozta a keddi kereskedés során korábban felhalmozott mínuszát. Ezzel a teljesítményével pedig az élre ugrott a régióban.

Forrás: Origo

A fordulatban szerepe volt a Richternek, ami még nap közepén is csökkenésben volt azonban délután elindult felfelé az árfolyam, végül pedig 0,7 százalékos pluszt ért el. Habár forgalma kevesebb volt, mint az előző napok átlaga, az előző 30 napi szintet azonban hozta a gyógyszerpapír.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo

A Mol egész nap jól teljesített blue-chip társaihoz képest, végül azonban csak kisebb emelkedéssel tudott nyugovóra térni a papír. Az sem hatotta meg igazán az olajcéget, hogy a Fitch rontott a Mol kilátásain, habár megerősítette a cég "BBB-"-os besorolását.

A Mol árfolyama

Forrás: Origo

Az OTP 1,1 százalékkal gyengült ma, míg a Magyar Telekom belehúzott ismét a kereskedés végére és 0,6 százalékkal drágult.. Az Egis délelőtt még nem nagyon mozdult, azonban 14 óra után hatalmas erősödésbe kezdett, és állt már 4 százalék körüli pluszban is, végül azonban 1,6 százalékos emelkedésben állapodott meg.

Forrás: Origo

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója stratégiai megállapodást írt ma alá Budapesten, olvasható a Mol közleményében. A megállapodás az értékesítés, a kiskereskedelem, az energia-kiskereskedelem és az informatika területét érintő együttműködésekről szól.

A forint jókora hullámvasúton van túl, ugyanis az euróval szembeni árfolyam a délelőtti gyengülés után dél körül pár perc alatt több mint 1 forintot erősödött az euróval szemben, onnan viszont újból elgyengült. Ezt követően azonban nem állt le a hazai deviza és újbóli irányváltásokat mutatott. Annak ellenére volt ideges ma a forint, hogy nagy horderejű hír nem látott ma napvilágot.

EUR/HUF árfolyama

Forrás: Origo

Korrigálnak az európai tőzsdék

Nyugat-Európában mélyültek a mínuszok a kereskedés vége felé haladva, nap közben nem segített a hangulaton, hogy a német Zew gazdasági hangulatot jelző index értéke a vártnál alacsonyabb lett. A nap nagy részében pluszban tartózkodó londoni tőzsde is mínuszba csúszott, a milánói börzével együtt.

Forrás: Origo

A Rio Tinto bányatársaság viszont egész nap jól teljesít a londoni kereskedésben, a részvények 3 százalék körüli pluszban tartózkodnak, miután a vállalat jelentése szerint rekordszintűre pörgött fel a második negyedévben vasérckitermelése. A brit piacon a többi kitermelő cég is csatlakozott a Rio Tinto-hoz az emelkedésben, a BHP Billiton 1,5, az Antofagasta, 1,5, míg az Angol America 2 százalékkal halad felfelé.

A Mercedeszeket gyártó Daimler több mint 1,5 százalékkal emelkedik, ezzel az élen halad az európai autógyártók között azok után, hogy júniusban újból kevesebb autót adtak el Európában, mint a megelőző hónapban. A nap elején a legtöbb gyártó mínuszoktól szenvedett azonban a kereskedés vége felé haladva már legtöbbjük kikászálódott a gödörből, a Fiat viszont 1 százalék feletti mínuszban forog.

Megpihennek a vevők az USA-ban?

Csökkennek a vezető amerikai tőzsdeindexek, miután a ma jelentő mamutcégek felemás negyedéves eredményekről számoltak be. Emellett a júniusi ipari termelési adat a vártnak megfelelően alakult, míg júniusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal emelkedtek, meghaladva ezzel az 1,6 százalékos elemzői konszenzust.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül a többség a negatív tartományban található, ellenben a távközlés 0,6 százalékkal tud emelkedni.

Forrás: Origo

A Goldman Sachs kiváló eredményekről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat egy év alatt több mint duplájára növelte nyereségét, amivel az elemzői várakozásokat is messze felülteljesítette. A szakértők ugyanis csak 2,89 dolláros egy részvényre jutó nyereségre (EPS) számítottak, míg a tényleges profit 3,7 dollárt tett ki papíronként. A cég részvényei azonban 1,5 százalék körüli mínuszban vannak.

A Goldman Sachs árfolyama

Forrás: Origo

2 százalék feletti esésben van a Coca-Cola részvénye, miután a társaság a konszenzushoz képest kisebb árbevételt ért el az előző negyedévben. Főként a rossz időjárással és a nem túl kedvező makrogazdasági kilátásokkal magyarázta a cég a gyenge árbevételt. A devizamozgások pedig 2 százalékkal rontották a bevételeket.

A Coca-Cola árfolyama

Forrás: Origo

Emelkedik a Johnson & Johnson árfolyama is, azok után, hogy mind árbevételét, mind pedig nettó eredményét növelte a társaság az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest. Emellett a társaság megemelte éves EPS prognózisát is, az új várakozások szerint a szám 5,4-5,47 dollár lehet az elemzői konszenzusban szereplő 5,42 dollárral szemben.