Vágólapra másolva!
Még mindig mínuszban jár a budapesti tőzsde, amit leginkább a Magyar Telekom és az OTP hátráltat, ellenben a Mol kicsit erősödni tud nap közepén. A forint dél után néhány perccel hatalmas erősödésbe kezdett, néhány perc leforgása alatt egy forintot erősödött az euróval szemben, onnan valamelyest visszább korrigált, de még mindig a 292-es szint alatt jár.Nyugat-Európában a vezető indexek többsége a negatív tartományban tartózkodik, kivétel a londoni és az olasz piac. Nagyobb reakciót nem váltott ki a vártnál gyengébb német Zew gazdasági hangulatindex júliusi értéke, uyganis már előtte is hasonló mozgások voltak megfigyelhetők.Amerikában pár pontos elmozdulást mutatnak a határidős indexek, de a piacnyitás előtt napvilágot látó vállalati gyorsjelentések és a makroadatok még érdemben befolyásolhatják majd a nyitást.
Vágólapra másolva!

Hirtelen forint erősödés

Továbbra is a negatív tartományban időzik a hazai részvénytőzsde, de ezzel hozza a régió átlagát, ahol szintén nem túl jó a hangulat, a leggyengébb láncszem az osztrák parkett.

Forrás: Origo

A BUX-ot a gyengélkedő Magyar Telekom húzza vissza leginkább, a telekomcég közel 1 százalékos mínuszban van. De nem sokkal megy jobban az OTP-nek és a Richternek sem, mindkét papír csökken a nap közepén. Az Egis bár még emelkedik, kezdeti előnyéből már leadott valamennyit a kisebbik gyógyszergyártó. A Mol ellenben minimálisan emelkedni tud azok után, hogy reggel még közel 1 százalékos mínuszban is járt.

Forrás: Origo

Az olajcéget érintő hír, hogy öt horvátországi városban is tiltakozást szervezett tegnap az INA egyik szakszervezete a Mol tervezett lépései ellen. Véleményük szerint ugyanis a Mol az INA alkalmazottainak egyharmadától válna meg, ráadásul több száz töltőállomást is bezárna.

Dél után néhány perccel hirtelen erősödésbe kezdett a forint, amivel le is dolgozta ma délelőtt összeszedett hátrányát az euróval szemben. A dollár/forint kereszt 222,4-nél, míg a svájci frankkal szembeni árfolyam 235,2-nél mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Újabb történelmi mélypontra, 4,11 százalékra esett a 3 hónapos diszkontkincstárjegy hozama, ami 5 bázisponttal alacsonyabb, mint az egy hónappal ezelőtti érték, bár 2 bázisponttal meghaladja a tegnapi referenciahozamot. Ráadásul igen nagy érdeklődés is volt a papírok iránt, ugyanis közel kétszeres volt a lefedettség.

Forrás: Origo

Vegyes mozgások Nyugat-Európában

Nyugat-Európában a londoni és a milánói tőzsde kivételével csökkennek a vezető indexek, amiben szerepe lehet, hogy a vártnál gyengébben alakult a német Zew gazdasági hangulatindex júliusi értéke. Habár a mínuszok nem az adat publikálása után érkeztek, a befektetők hangulatát semmi esetre sem javította az. Nagyobb mozgást talán majd az Amerikából érkező gyorsjelentések adhatnak az európai piacoknak is.

Forrás: Origo

Több mint 15 éve nem látott mélységekbe esett vissza júniusban az EU-ban az eladott autók száma, éves szinten összességében 6,3 százalékos volt a szűkülés nagysága. A híreket a főbb európai gyártók kisebb mínuszokkal reagálták le, egyedüli kivétel a Daimler, ami 0,3 százalékkal tud emelkedni.

A Commerzbank ma is emelkedik, méghozzá több mint 3 százalékkal, ugyanis elképzelhető, hogy svájci vagy spanyol kézbe kerül a német állam Commerzbankban meglévő 17 százalékos részesedése. Az első hírek még a hétvégén láttak napvilágot az esetleges tranzakcióról.

A Telecom Italia részvényei 3 százalék feletti esésben vannak, azok után, hogy tegnap a társaság bejelentette, hogy elhalasztja vezetékes hálózat üzletágának leválasztását.

Nem mutatnak nagy mozgást az amerikai határidős indexek sem, pár pontos elmozdulásokra lehet következtetni csak nyitásban, habár ezt még befolyásolhatja a piacnyitás előtt érkező gyorsjelentések. A Goldman Sachs, a Coca-Cola és a Johnson & Johnson is a kereskedést jelző csengő előtt jelent. Emellett még májusi inflációs adat is érkezik az USA-ból, valamint az ipari termelés júniusi alakulása is ma kerül publikálásra.