Méregdrága gyógyszerbe fektetne a svájci óriáscég

Vágólapra másolva!
Nagyon drágán kelhet el a ritka gyógyszereket gyártó amerikai Alexion biotech cég, ha valóban megveszi a svájci gyógyszergyártó Roche. Még múlt héten jelentek meg pletykák az esetleges felvásárlásról a Bloombergen, bár a svájci cégtől nem erősítették meg az értesüléseket. A Roche-nak azért is szüksége volna az Alexion ultradrága készítményére, mivel az utóbbi időben több fejlesztése is elakadt, így szüksége volna egy sikeres gyógyszerre.
Vágólapra másolva!

Drága lehet a Roche akvizíciója

Az egyik legdrágább felvásárlásra kerülhet sor a biotechnológiai szektorban, ha a svájci gyógyszeróriás, a Roche bekebelezi a ritka gyógyszereket gyártó Alexion Pharmaceuticals céget, írja a Bloomberg. Még múlt héten jelentek meg az első hírek a potenciális akvizícióról, aminek hatására az Alexion árfolyama 30 százalékkal ugrott, bár onnan valamelyest visszább korrigált. A hallottakat persze nem erősítették meg a Roche-nál, bár nem is cáfolták azt.

Az Alexion Pharmaceuticals árfolyama (Nasdaq)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Így nyílván az árról sem nem láttak napvilágot pontos információk, de a hatalmas ralival az Alexion piaci kapitalizációja 21 milliárd dollár körülire hízott (kb. 108 dolláros részvényenkénti árral számolva). A Piper Jaffray elemzője szerint azonban az Alexion még drágábban, akár 148 és 208 dollár közötti áron is elkelhet, ami hatalmas prémiumot jelentene a jelenlegi árhoz képest. Az Oppenheimer szakértője is további hegymenetet jósol a részvények árában, David Ferrerio nagyjából 130 és 140 dollár közötti árat tart elképzelhetőnek. Még ez is 20-30 százalékos további felértékelődést jelentene.

Szüksége van a sikeres gyógyszerre a svájci óriásnak

A Roche-nak, amely a világ legnagyobb rákgyógyszer gyártója, szüksége van egy új sikeres készítményre, ugyanis az utóbbi időben több kutatási projektje is kudarcot vallott. Legutóbb például egy cukorbetegség elleni készítményének fejlesztését függesztették fel, amitől a cég körülbelül évi 2-5 milliárd svájci frankos bevételt remélt. Ez a 2013-as várható árbevétel 4-10 százalékának felel meg.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Ezt az űrt tölthetné be a svájci cég, ha a felvásárlással hozzájutna az Alexion Soliris nevű készítményéhez, ami egy nagyon ritka vérbetegség kezelésére szolgál. Igaz, hogy ez a betegség csak kevesebb, mint 20 ezer embert érint a világon, de a kezelés költsége eléri a 400 ezer dollárt is (90 millió forint), amivel a világ egyik legdrágább gyógyszere. A kezelést általában a biztosítók finanszírozzák, ráadásul mivel krónikus betegség ezért a betegnek egész életében kell alkalmaznia, ami igen értékessé teszi a készítményt a felvásárló cég számára. Az Alexion bevétele teljes egészében a Solirishez kötődik, de ez nem ritka egy biotechnológiai cégnél. 2012-ben 1,1 milliárd dolláros bevétele származott a cégnek.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Az Alexion azért is vonzó a Roche-nak, mivel a Bloomberg elemzői koszenzusa szerint 2014-re több mint 160 százalékos bevétel növekedést érhet el a cég. Nehéz olyan hasonló növekedésű vállalatot találni a biotech szektorban, ami ráadásul akkora bevételt is termel, mint az Alexion, ez pedig nagyon vonzóvá teszi a céget, nyilatkozta a Bloombergnek az Oppenheimer elemzője.

Ezek miatt azonban nyilván drágábban is kelhet el a cég. Ha megvalósulna a tranzakció, akkor az a legnagyobb felvásárlása lenne a Roche-nak, amióta 4 éve megvette a Genentech maradék részét 46,8 milliárd dollárért.

Az olyan nagy originális gyógyszergyártóknak, mint amilyen a Roche is, szükségük van, hogy felturbózzák bevétel növekedésüket, ugyanis sok szabadalom jár, vagy járt le mostanában, ami megnyitja a kaput a generikus készítmények gyártói előtt. Ezek miatt pedig a 20 milliárd dolláros piaci kapitalizációnál nagyobb cégek idén egy évtizede nem látott éves bevételcsökkenést is elszenvedhetnek, a Bloomberg számításai szerint.

A Roche árfolyama (Zürich)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu