Hullámvasúton a forint

Vágólapra másolva!
Néhány perccel dél után pillanatok alatt letörölte délelőtti gyengülését a forint az euró ellenében. Ezt követően azonban szépen lassan visszaadta a hirtelen jött erősödést is a forint, megközelítve a 293-es szintet.A forint izmosodásában részben szerepe lehetett a délelőtti DKJ-aukciónak is, itt ugyanis a 3 hónapos diszkontkincstárjegy minden idők legalacsonyabb hozama mellett kelt el, igaz az adat jóval hamarabb napvilágot látott, mint ahogy a forint regált volna. Ezt megelőzően Varga Mihály, valamint Orbán Viktor nyilatkozatai sem tudtak kellő lendületet adni a magyar devizának.
Vágólapra másolva!

14:31 - Oda az erősödés

Déltuánra újabb fordulatott vett a forint, amely így ismét gyengülésnek indult. A hazai fizetőeszköz szépen lassan letörölte a dél környékén látott hirtelen erősödést, és ismét 293 közelében tartózkodik az árfolyam.

Balogh Ádám, az MNB alelnöke egy mai közgadasági fórumon megerősítette a monetáris tanács korábbi álláspontját, miszerint a magyar gazdaság az év elején kikerült a recesszióból, a növekedés pedig az elkövetkezendő negyedévekben tovább folytatódhat. Ezen kívül kifejtette, hogy az infláció idén számottevően az MNB 3 százalékos célja alatt lehet, 2014-ben pedig a célszint közelében alakulhat.

A további kamatcsökkentéseket illetően Balogh kifejtette, hogy a monetáris kondíciók mérséklésében a fokozatosság és az óvatosság fenntartása indokolt, ráadásul az alacsony kamatszint javíthatja a költségvetés kamatkiadásait. A költségvetés hosszú távú fenntarthatósága pedig nagyban befolyásolja az ország kockázati megítélését, valamint a monetáris politika mozgásterét. Elmondása szerint, ha sikerül 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, akkor az segíti az alacsony infláció fenntarthatóságát is.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

12:18 - Hirtelen erősödésnek indult a forint

Hirtelen jelentős erősödésbe fogott a forint az euró ellenében, ezzel gyakorlatilag a teljes mai gyengülését lesöpörte a hazai deviza. A folyamat következtében ismét 292 alá került az EURHUF árfolyama.

A forint irányát részben a ma délelőtti ÁKK-aukció is befolyásolhatta, melyen rekord alacsony hozam mellett adták el a 3 hónapos DKJ-ket. Az adat azonban már korábban, fél 12-kor kijött.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Investor.hu

11:49 - Csendben gyengül a forint

Szép csendben tovább gyengült délelőtt a forint, és a 292,4-os szint környékére szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. Ezzel egyre jobban távolodik tegnap beállított egy hónapos csúcsától a magyar fizetőeszköz. Nagy mozgás ugyanakkor nincs a forint piacán, vélhetően a kissé borongósabb tőzsdei hangulat nyomja rá a bélyegét a forint teljesítményére is.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Orbán Viktor azon nyilatkozata nem váltott ki forinterősödést, mely szerint Magyarország akkor csatlakozhat legkorábban az eurózónához, ha az egy főre jutó magyar GDP eléri a tagállamok egy főre jutó GDP-jének a 90 százalékát. Ha Magyarország úgy csatlakozna az eurózónához, hogy nem éri el ezt a küszöböt, akkor hazánk hátrányba kerülne a többi állammal szemben.

A miniszterelnökön kívül Varga Mihály is fontos gondolatokat fogalmazott meg, a nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány 2 milliárd eurós jegybanki devizatartalékait is fel lehetne használni az IMF felé fennálló tartozás előtörlesztésére. Matolcsy György hétfőn hintette el, hogy még idén év végéig törelsztenénk a fennálló tartozást (aminek nagy részét a Portfolio.hu számításai szerint egyébként is idén kellett volna kifizetni). Varga az Eco TV-nek adott interjújában elmondta, hogy az előtörlesztés erős üzenet lenne a piacok felé, mivel azt jelzi, hogy Magyarország külső segítség nélkül tudja biztosítani a finanszírozását.

A forint számára így erősnek bizonyultak az előtte húzódó ellenállások, a magyar devizát a 291-es szint közelében húzódó szint, és az 50 napos mozgóátlag együttes erővel fordította vissza északi irányba. Ráadásul a hosszabb távra vonatkozó fundamentális tényezők sem a forint erősödése mellett szólnak, bár korai lenne kijelenteni, hogy végleg derékba tört a pozitív tendencia.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo