A távoli Ausztráliában ér el sikereket az OMV

Vágólapra másolva!
Sikeres kútfúrást hajtott végre Ausztrália partjai mellett egy több nemzetközi olajcégből álló konzorcium, melyben az OMV-nak is van részesedése. A mostani eredmények megerősítik azt, hogy a területen van gáz és fontos lépés a Zola mező fejlesztésében Jaap Hujskes szerint, aki az OMV igazgatósági tanácsában a kutatás és a kitermelés divízióért felelős.
Vágólapra másolva!

Gáztalálatról számolt ma be az osztrák OMV ausztrál egysége, mely egy több cégből álló konzorcium keretében végez kutató munkálatokat Ausztrália partjainál. A Bianchi-1 kút újabb bizonyíték arra a cég szerint, hogy van gáz a területen és megerősíti a vállalatot abban, hogy jó úton halad a Zola mező fejlesztése.

Forrás: Origo

A kút mélysége több mint 5400 méterrel van a tengerszint alatt, de az eredmények szerint a gázréteg vastagsága 112 méterre tehető.

2011-ben találtak a cégek még jelentős mennyiségű földgázt a Zola-1 kút fúrása során, mely Nyugat-Ausztrália partjától mintegy 100 kilométerre található. A Carnarvon-medencének az egyik legjobb helyén fekszik és Ausztrália egyik legnagyobb olaj és gáz termelő régiójának számít. Az RPS Energy Services kalkulációi szerint a tágabb értelemben vett Zola mező tartaléka 209-584 milliárd köblábra tehető.

Az OMV részvénye 1 százalékot meghaladó mínuszban jár a mai kereskedés során a bécsi piacon, de a mozgás vélhetően inkább a nemzetközi piacokon tapasztalható visszaeséssel áll összefüggésben. Az OMV tevékenységében egyelőre az ausztrál operáció nem szerepel túl nagy súllyal, raádásul a mostani projektben is csak 20 százalékos részesedése van az olajcégnek. A kitermelés várhatóan majd az évtized végén kezdődhet meg a területen.

OMV napi grafikon (Bécs)

Forrás: Origo