Baráti hitelezője van a felcsúti stadionnak

Vágólapra másolva!
Az Orbán Viktor bizalmasának, Garancsi Istvánnak a nevével fémjelzett Duna Takarékszövetkezet hitelezi a Puskás Akadémiát fenntartó felcsúti alapítványt. A Népszabadság arra következtet, hogy a stadionépítést is ebből finanszírozzák.
Vágólapra másolva!

A Duna Takarékszövetkezet 2012 áprilisában 600 millió forintra emelte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány hitelkeretét, utóbbi pedig májusban megvásárolta a helyi önkormányzat egykori sportpályáját - írja a Népszabadság.

Erre a területre van bejegyezve a takarékszövetkezet 150 millió forintos, korábbi jelzáloghitele is. A 3500 fősre tervezett felcsúti stadion ugyanakkor a szomszédos telken épül, amelyen viszont nincs jelzálog. Ebből a lap arra következtet, hogy Orbán Viktor alapítványa a hitelkeretből finanszírozza a stadionépítést.

A Duna Takarékszövetkezet éppen az egyetlen ilyen típusú pénzintézet, amelyet a tervezett állami kézbe vonás nem veszélyeztet. Amint arról korábban az Origo beszámolt, a Garancsi Istvánhoz köthető takarékszövetkezet nem érintett az átalakulásban, mert korábban elindította a bankká való átalakulását, és így a jogszabály szerint kivételnek számít.

Garancsi István két éve miniszterelnöki megbízottként is tevékenykedik, a természetjáró és a kerékpáros-turizmus, illetve az úthálózat fejlesztése a feladata, illetményt ezért a munkáért nem vesz fel.