Mégis jó az arany?

Vágólapra másolva!
Növelték az arany emelkedésére játszó pozícióik mennyiségét a nagy hedge fundok a múlt héten, ami azt mutathatja, hogy kezdenek egyre optimistábbá válni a nemesfémmel kapcsolatban a nagy befektetők. Az optimizmus növekedésének legfőbb oka, hogy Ben Bernanke múlt heti beszéde után halványult az esélye, hogy a Fed még az idén elzárja a pénzcsapokat. A nemesfém piacán bekövetkezett enyhe hangulatjavulás ellenére még mindig rendkívül pesszimisták az arannyal kapcsolatban a befektetők, akik folytatták a tőkekivonást az arany piacáról.
Vágólapra másolva!

Optimistábbak lettek a befektetők

Kezd visszatérni a nagybefektetők aranyba vetett hite, legalábbis erre utal, hogy a múlt héten a hedge fundok növelték a nemesfém drágulására spekuláló pozícióik mennyiségét a határidős piacon. Az optimizmus növekedése miatt a nettó long pozíciók mennyisége 4,1 százalékkal, 35 ezer darab fölé emelkedett, és ilyen mértékű növekedésre 2011 óta nem volt példa - írja a Bloomberg.

Ugyanakkor a nettó long pozíciók mennyisége még mindig rendkívül alacsonyan, hatéves mélypont közelében van, mivel az arany elmúlt hetekben látott zuhanása miatt egyre kevesebben hittek az árfolyam emelkedésében. Emiatt folyamatosan csökkent a növekedésben érdekelt pozíciók mennyisége az elmúlt hónapokban, és a nettó pozícionáltság esetében is folyamatos visszaesés volt látható.

Forrás: Origo

A befektetők menekülését jól mutatja, hogy a legnagyobb arany ETF-ben, az SPDR Gold Trustban lévő arany mennyisége 2009 februárja óta nem látott szintre esett vissza, miután a múlt héten további, közel 22 tonnányi tőkét vontak ki az alapból. Hat hónap leforgása alatt már közel 29 százalékkal csökkent az arany mennyisége ebben a tőzsdén kereskedett befektetési alapban, és már csak összesen 939 tonna arany van az ETF-ben. A tőkekiáramlás az ETF óriási méretéből adódóan az arany árfolyamát is befolyásolja, részben ennek tudható be a nemesfém árfolyamának elmúlt hetekben látott mélyrepülése is.

Forrás: Origo

A nettó long pozíciók emelkedése viszont azt mutatja, hogy az arany már a kezdeti feltámadás jeleit mutatta, amiben a hedge fundok vásárlásai is nagy szerepet játszhattak. A nemesfém 2011 októbere óta nem látott mértékű egyheti emelkedést produkált a múlt héten, amikor közel 5 százalékot adott hozzá értékéhez.

Ennek legfőbb oka, hogy Ben Bernanke szerdai beszédében elmondta, hogy az amerikai gazdaságnak továbbra is szüksége van a laza monetáris politikára, és a jegybanki stimulusokra. Ezzel pedig halványult az esélye, hogy a Fed idő előtt változtasson a QE3 program ütemén. A fejleményekre nagyobb emelkedéssel reagált az arany, mivel a pénzpumpa fenntartása kedvező lehet a számára, és az árfolyama az 1200 dollár körüli szintekről egészen 1290-ig szaladt fel a múlt héten.

Örömtüzeket viszont még kár lenne gyújtani, az arany technikai képe ugyanis továbbra sem túl kedvező. Az árfolyam bő hároméves mélypontjáról próbál talpra állni, mely előtt számos akadály állhat. Az aranynak egy csökkenő trendvonallal, majd az 1350 dollár közelében lévő 100-as Fibonacci szinttel és az 50-napos mozgóátlaggal kell megküzdenie.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Jól teljesíttek a nyersanyagok

De nemcsak az arany, hanem a nyersanyagok is jól teljesítettek a múlt héten a likviditásbővítő program várható fenntartásának hírére. A 24 legfőbb nyersanyagot tömörítő S&P GSCI Index 1,7 százalékot emelkedett a múlt héten, amivel három hónapos csúcsán is megfordult. Ebben segítségére volt a dollár gyengülése, ami kedvez a dollárban denominált nyersanyagok árfolyamának. A dollár mozgását a hat legfőbb devizával szemben lekövető dollárindex 1,6 százalékot esett az elmúlt öt napban.

A nyersanyagok közül kifejezetten az olaj számított a hét nyertesének, az amerikai típusú WTI árfolyama több mint egy éve nem látott magasságba, 107 dollár fölé emelkedett.

Forrás: Origo