Vágólapra másolva!
Tovább akarna menni az amerikai titkosszolgálati adatokat kiszivárogtató amerikai Edward Snowden Oroszországból, de nem tud - mondta az orosz elnök. Putyin szerint az amerikaiak csapdába őt zárták Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az amerikai titkosszolgálati adatok kiszivárogtatásával vádolt Edward Snowden csapdába esett Oroszországban. Putyin azt mondta, nem adja ki az Egyesült Államoknak Snowdent, viszont az országban csak akkor maradhat, ha nem szivárogtat ki több adatot - írta a BBC.

"Honnan kéne tudnom? Ez az ő élete" - így reagált Putyin arra a kérdésre, hogy mi lesz az amerikai további sorsa. "Meghívás nélkül érkezett, és nem mi lettünk volna a végállomása. Amíg ő repült, addig az amerikai partnereink ténylegesen megakadályozták, hogy továbbrepüljön.

Edward Snowden június 23. óta a moszkvai Seremetyjevo orosz repülőtéren tartózkodik. Bár 21 országtól kért menedéket, a legtöbb ország visszautasította. Bolívia, Nicaragua és Venezuela befogadná, de az amerikai nem tud eljutni odáig az iratai nélkül. Az USA kormányzata ugyanis bevonta az összes iratát.

"Az amerikaiak megijesztették a többi országot, így senki nem akarja megfogni őt, és elvinni magához. Vagyis lényegében idezárták a mi területünkre" - mondta Putyin. Az elnök szerint Snowden menne, ha tudna, de nem tud. Snowden pénteken azt nyilatkozta, ideiglenes engedélyt kér Oroszországban, hogy tovább tudjon utazni Latin-Amerikába.