Vágólapra másolva!
Nap közepén is emelkedni tud a hazai tőzsde, ahol ma is a Richter teljesít a legjobban 1 százalék feletti pluszával. Mellette még az OTP is emelkedésben van, a bankpapír az 5100-as szintet közelíti. A forint 292 felett jár az euróval szemben, amiben szerepe lehet, hogy Matolcsy György jegybankelnök a budapesti IMF iroda bezárását kezdeményezte ma.Európában is jó a hangulat a parketteken, kivétel a spanyol börze, ahol fél százalék körüli mínusz látható. A kereskedést a délután megjelenő amerikai kiskereskedelmi adat mozgathatja majd meg. A határidős indexek alapján minimális pluszok valószínűsíthetők a New York-i tőzsdéken is. Tovább folytatódik a gyorsjelentési szezon, ma többek között a Citigroup számol be második negyedéves teljesítményéről.
Vágólapra másolva!

Ma is jól megy a Richternek

Továbbra is emelkedésben van a hazai tőzsde, miután az európai piacok is zöldbe burkolóznak a hétfői napon. A régióban a lengyel börze kullog leghátul, míg az élen az osztrák parkett áll.

Forrás: investor.hu

Itthon ma is a Richter állt az élre a blue-chipek között, a gyógyszerpapír 1 százalék feletti pluszban áll, és a forgalom is meghaladja az elmúlt egy hónap átlagát. Az OTP is folytatja menetelését, és már az 5100 forintos szintet közelíti. A Mol és a Magyar Telekom azonban nem mutat nagy elmozdulást a nap közepén. Az Egis pedig nem tudja felvenni a Richter ritmusát, a kisebbik gyógyszerpapír kisebb mínuszban tartózkodik.

Forrás: investor.hu

A múltheti tizedelését követően a Richter nagyobb erőre kapott, pénteken már sikerült áttörnie 200 napos mozgóátlagát is, ma pedig még tovább kapaszkodik felfelé az árfolyama, emellett pedig forgalma is meghaladja egy havi átlagát.

A Richter árfolyama

Forrás: investor.hu

Az E-Star nagyobbat zuhan ma is, pénteki 11 százalék feletti mélyrepülése után, árfolyama a 100 forintos szint körül tartózkodik. A lejtmenet azért folytatódhat, mert pénteken a Fővárosi Törvényszék elutasította a társaság egyezségi megállapodásának jóváhagyása iránti kérelmét, aminek következtében a csődeljárást is megszüntette.

A forint kissé megugrott 11 óra után, az EURHUF jegyzés pedig 12-kor átlépte a 292-es szintet is, amiben szerepe lehetett Matolcsy György szavainak is a budapesti IMF iroda esetleges bezárásával kapcsolatban. A dollár/forint keresztárfolyam 224-nél, míg a CHFHUF 235,6-nál ingadozik, de nagy mozgások nem láthatóak.

Matolcsy György jegybankelnök ma megjelent közleményében azt kezdeményezi, hogy zárják be az IMF budapesti irodáját. Az MNB elnöke "nem tartja indokoltnak az állandó képviselet fenntartását Magyarországon" - olvasható az MNB honlapján. Az indoklás között az is szerepel, hogy várhatóan még idén törleszti majd hazánk a 2008-ban felvett hitelt, így nem szükséges az állandó képviselet.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Óvatos emelkedés Európában

Nyugat-Európában a spanyol tőzsde kivételével a pozitív tartományban időznek a tőzsdék, miután Ázsiában is jó volt a hangulat a befektetők körében. A délutáni amerikai kiskereskedelmi adat is befolyásolhatja majd a kereskedés menetét.

Forrás: investor.hu

A párizsi parkett nem reagált a pénteki franciaországi leminősítésre, hozza a nyugat-európai piacok átlagos pluszát. A kiskereskedő Carrefour részvényei 2 százalékos emelkedésben vannak, miután a Barclyas elemzői felülsúlyozásra ajánlják a cég papírjait a korábbi semleges súlyozásról.

A német Commerzbank 3 százalékkal emelkedik, miután a Focus magazin arról számolt be,hogy a német pénzügyminiszter Wolfgang Schauble a UBS elnökével tárgyalt az állam részesedésének értékeléséről.

A határidős indexek alapján minimális pluszban kezdődhet a hét az Egyesült Államok tőzsdéin is, ahonnan délután a júniusi kisekreskedelmi forgalom adatai látnak napvilágot. Emellett folytatódik a gyorsjelentési szezon is, ma például a Citigroup számol be második negyedéves eredményéről.