Nagy pofont kapott a Boeing

Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki pénteken az egyik Boeing 787-esén a londoni Heathrow reptéren, aminek következtében hatalmas zuhanásba kezdett a részvény árfolyama. Habár senki nem sérült meg, mivel a gép üresen állt, az eset újra felerősítette félelmeket, hogy esetlegesen megint a gép akkumulátoraival lesznek gondok. Ugyanis januárban azok meghibásodása miatt megvonták a 787-esektől a felszállási engedélyt amit csak májusbna kaptak vissza. Most viszont újabb vizsgálatokkal nézhet majd szembe a Boeing, ha pedig találnak valamilyen súlyosabb problémát az az eredményességére is negatív hatással lehet. Ma piacnyitást követően 2 százalék feletti emelkedéssel korrigálja pénteki nagyobb zuhanását a részvény.
Vágólapra másolva!

Nagyot zuhant pénteken a Boeing árfolyama, miután kigyulladt egy 787-es Dreamliner gép a londoni Heathrow reptéren. Habár senki nem sérült meg, mivel a repülőn még nem tartózkodtak emberek, mégis a meghibásodás újra felerősítette a félelmeket az amerikai gyártó legújabb modelljével szemben. A brit repülési baleseteket vizsgáló bizottság (AAIB) már megkezdte az eset kivizsgálását. Ma 2 százalék feletti emelkedéssel korrigálja pénteki csúnya esését az amerikai repülőgépgyártó.

Még januárban több 787-es gépen is problémát észleltek az akkumulátorokkal kapcsolatban, amiért az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) meg is vonta a felszállási engedélyt ezektől a típusoktól. Április végétől és májustól azonban már újra szárnyalhattak a gépek szerte a világban, miután a vállalat mérnökei kijavították a hibát és a hatóságoktól is megkapták a jóváhagyást. A pénteki eset után a Boeingtől nem kommentálták, hogy pontosan mi hibásodott meg a repülőn.

A Boeing árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu

Elemzők szerint azonban a legutóbbi londoni incidens után a Boeing újabb vizsgálatokkal nézhet majd szembe, ami ha újra az elektromos rendszer problémájára világítana rá, az igen komoly fejtörést okozna a társaságnak. Habár az AAIB eddigi vizsgálatai szerint nincs közvetlen kapcsolat a tűz és az akkumulátorok között, írja Bloomberg. A cég eddig 900 darab 787-es Dreamliner gyártására kapott megrendeléséket, ami hozzásegítené a társaságot, hogy az Airbusok előtt maradjon a nagyobb gépek piacán.

Forrás: investor.hu

Viszont a pénteki incidens akár a teljes elektronikus rendszer felülvizsgálatát is mag után vonhatja, ami nem tenne jót a Boeingnek. A Dreamlinerek pályafutása ugyanis már eddig sem ment zökkenőmentesen, mivel a költségek folyamatosan emelkedetek, ami hátráltatta a gyártás menetét is. Ennek egyik oka volt, hogy nagy technológiai újítást hajtottak végre a Boeing mérnökei, mivel a gép a könnyebb, karbonszálakkal megerősített műanyagból készül a tradicionális alumínium helyett, hogy kevesebb üzemanyagot használjon fel. Emellett pedig a gépek sűrített levegővel működő (pneumatikus) rendszerét is átalakította a társaság, az újítással viszont sokkal több lehetőség van az elektronikus rendszer meghibásodásának, a Financial Times szerint.

Még szintén pénteken a brit Thomson Airways egyik 787-esét is visszafordították a Manchesterből Floridába tartó útjáról, mert technikai problémákat észleltek, de a légitársaságtól többet nem árultak el az esetről. Miután kijavították a hibát, szombaton már újra üzembe állították a gépet.