Csikorogva fékez Kína

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel reagált a kínai tőzsde, miután a vártnak megfelelően 7,5 százalékkal bővült a kínai gazdaság a második negyedévben. A növekedés további lassulása ugyan nem pozitív, de az utóbbi hónapok kifejezetten gyenge makrogazdasági adatait követően a befektetőknek már az is elég volt az üdvösséghez, hogy nem lett a vártnál is gyengébb az adat.
Vágólapra másolva!

A Reuters által összegyűjtött elemzői várakozással egyező mértékben, 7,5 százalékkal növekedett a kínai gazdaság a második negyedévben éves alapon.

Forrás: Investor

A CNBC által idézett stratégák szerint a befektetők közül vélhetően többen is ennél lassabb növekedésre számítottak az utóbbi hónapokban sorra megjelenő gyenge makrogazdasági mutatók miatt, ezért a 7,5 százalék megnyugvást hozott. A tőzsde emelkedéssel reagált.

Shanghai Composite Index

Forrás: Investor

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a növekedés gyengébb mint az első negyedéves 7,7 százalék, ami az év elején elég nagy csalódást és több hónapos tőzsdei lejtmenetet eredményezett. A folyamatok tehát a kínai gazdaság további lassulását mutatják és a megkérdezett elemzők szerint a bizonytalanság továbbra is ott van a rendszerben. Senki nem lehet biztos abban, hogy a kínai vezetés által támogatott reformok mellékhatásaként milyen szintre fog süllyedni a gazdasági növekedés. Múlt héten a kínai pénzügyminiszter arról beszélt Washingtonban, hogy még a 7 százalékos szint sem lenne katasztrófa, és korábban közgazdászok is ezt a szintet jelölték meg, mint határvonal.

Júniusról felemás adatok jelentek meg

A második negyedéves GDP adattal párhuzamosan jelentek meg júniusi makrogazdasági számok is, melyek felemás képet festenek a gazdaságról. Az ipari termelés 8,9 százalékkal bővült a várt 9,1 százalékhoz képest, azonban a kiskereskedelem 13,3 százalékos bővülése megelőzte az elemzői 12,9 százalékos várakozást (bár még így is látványos a növekedés ütemének lassulása).

Forrás: Investor

A tartós eszközökbe történő beruházás nagyjából a vártnak megfelelően, 20,1 százalékkal növekedett. A növekedés csökkenése itt is látványos, de ez egyrészt magyarázható a magasabb bázissal illetve összhangban van a kínai vezetés azon törekvésével, hogy a beruházások növekedésének szintjét normalizálni szeretnék a korábbi negyedévekben tapasztalt erőltetett ütemhez képest.

Forrás: Investor