Magára talált az építőipar

Vágólapra másolva!
Májusban az építőipar termelése 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amely igazi mélypontnak számított az ágazatban.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a termelés májusi növekedéséhez - a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett - az épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá.

Az év első öt hónapjában 7,5 százalékkal nőtt az ágazat termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Idén áprilisban az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt éves és 1,4 százalékkal havi bázison. Tavaly májusban az ágazat teljesítménye 14,3 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest, az előző havitól 2,7 százalékkal maradt el.

Májusban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése az egy évvel korábbi jelentős visszaesést követően 10,3 százalékkal volt nagyobb a 2012. májusinál, ami ebben a hónapban is több ipari épület építésén végzett munkából adódott. Az egyéb építmények építése 12,0 százalékkal nőtt, elsősorban az út- és vasút-felújítási munkák következtében.

A 2013 májusában kötött új szerződések volumene 5,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 8,0 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 3,2 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 10,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0 százalékkal kisebb, míg az egyéb építményeké 19,8 százalékkal magasabb volt, mint 2012 májusában.