Vágólapra másolva!
Miután Franciaországot leminősítették, az európai adósságválság megfékezésére létrehozott EFSF alaptól is megvonta a Fitch a legjobb adósoknak járó besorolását.
Vágólapra másolva!

Megvonta az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (European Financial Stability Facility, EFSF) lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát hétfőn a Fitch Ratings, miután a múlt héten a második legnagyobb EFSF-garanciavállaló eurótagállamtól, Franciaországtól is elvette az "AAA" szuverén minősítést.

A nemzetközi hitelminősítő hétfő este Londonban bejelentette, hogy a pénzügyi stabilitási eszköz hosszú futamú és garanciával fedezett osztályzatát az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra változtatta.

Ennek előzményeként, múlt pénteken a Fitch ugyanilyen mértékben rontotta a második legnagyobb euróövezeti gazdaság, Franciaország hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának besorolását.

Az EFSF hétfői leminősítéséhez fűzött indoklásában a Fitch Ratings kiemeli, hogy a francia adósosztályzat rontása után a stabilitási eszköz hosszú lejáratú adósság-kibocsátásait már nem fedezik teljes mértékben "AAA" minősítésű szuverén adósok garanciavállalásai.