Kirobbanna a rajtkockából a Ford és a GM

Vágólapra másolva!
Nem csak Európában találhatunk lehengerlő formában lévő autógyártókat. Amerikában ráadásul az autópiac is jóval egészségesebb, melyből jókora hasznot húz a General Motors és a Ford is. Jelenleg mindkét részvény árfolyama kulcsszinten tartózkodik, amiből akár egy nagyobb emelkedés is összejöhet.
Vágólapra másolva!

Júniusban is remek formát mutatott az amerikai autópiac, miközben Európában több évtizedes mélyponton található. Az elmúlt egy évben az újautó-értékesítések száma már a 15 milliós álomhatárt is megközelítette az USA-ban, ami nem rossz teljesítmény, hiszen 2009-ben a pénzügyi krízis miatt egészen 10 millióig esett vissza az eladások száma.

A nagy gyártók versenyét a Ford és a General Motors nyerte, hiszen ők ketten adták el a legtöbb személyautót júniusban. Éves alapon mintegy 6-13 százalékos bővülésről számoltak be. Ennek ellenére a Peugeot és a Renault személyében találhatunk kitűnő formának örvendő autógyártókat az óceánon innen is.

Forrás: Origo

GENERAL MOTORS (NYSE): Döntő szinthez ért az árfolyam

Továbbra is egy emelkedő trendcsatornában mozog a General Motors árfolyama, sőt, idén már sokadik alkalommal közelíti meg ennek a tetejét. Ha most sikerülne áttörni ezt az ellenállást, akkor a GM megcélozhatná történelmi csúcsát a 40 dolláros szint közelében. A csatornamagasságból adódóan pedig akár még ennél is tovább, 43 dollárig száguldhat az árfolyam.

Ellenkező esetben nem zárható ki, hogy ismét a csatornaaljig korrigáljon vissza a GM. Ez a nagyjából 30 dolláros szint azonban igen masszív támasznak számít, melyet rövid időn belül a 200 napos mozgóátlag is megerősíthet.

A General Motors napi grafikonja

Forrás: Origo


FORD (NYSE): Szintén markáns szintnél mocorog

Szintén egy emelkedő trendcsatornában található a Ford, igaz az esetében az árfolyamnak már sikerült kibújnia a csatornatető fogságából. Ráadásul vételi jelzést küldtek nemrégiben a nevezetes mozgóátlagok egy aranykereszt jelzés személyében. Ha minden jól megy, akkor a csatornamagasság alapján a 20 dolláros szintet is megcélozhatja a részvény, igaz 19 dollár környékén látható egy ellenállás.

Egyelőre még nem lehetünk biztosak benne, hogy nem fals jelzéssel állunk szemben. Ebben az esetben a GM-hez hasonlóan a csatornaaljig is visszakorrigálhat az árfolyam.

A Ford heti grafikonja

Forrás: Origo

A negyedéves bontású grafikon alapján is jól fest a Ford. A jelenlegi 17 dolláros szintek ugyanis az elmúlt évtizedekben egyaránt fontos szerepet töltött be a részvény életében, hol támaszként, hol pedig ellenállásként. Most ugyebár éppen utóbbiról van szó.

Kedvező jelnek számít, hogy az árfolyam egy emelkedő háromszögben mozog. Ha sikerülne tartósan túljutni a felső száron, akkor 23 dollárnál látható az első komoly akadály, ráadásul évtizedes csúcsra is jutna az árfolyam. Ellenkező estben viszont az alsó szárig is visszacsúszhat a papír.

A Ford negyedéves grafikonja

Forrás: Origo