Vágólapra másolva!
Emelkedéssel nyitotta meg a hetet a budapesti tőzsde, ahol a reggeli órákban a Richter és az OTP halad az élen. A forint is jól kezdte a hétfőt, az euróval szembeni árfolyam már a 292-es szint alatt tartózkodik.Nyugat-Európában is a zöld tartományban időznek a vezető indexek, az ázsiai jó hangulat úgy tűnik átragadt az európai piacokra is. Ma fontosabb makroadat enm lát napvilágot a kontinensről, az USA-ból azonban délután érkezik a júniusi kiskereskedelmi forgalmi adat, ami megmozgathatja majd a kereskedést.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kína vezetésével emelkedik Ázsia
Vágólapra másolva!

Nem áll le a magyar tőzsde

Szépen indította a hetet a magyar tőzsde, azok után, hogy már pénteken is nagyobb emelkedéssel zárt a hazai parkett. A régióban ezzel egyelőre az osztrákok mögött áll a budapesti börze.

Forrás: investor.hu

Az élen egyelőre a Richter és az OTP áll, a gyógyszerpapír továbbra is jól teljesít felaprózása után, ma már 3700 forint felett jár az árfolyama, amivel február óta nem látott magasságokba került a gyógyszergyártó részvénye. A Mol 0,5 százalékkal halad feljebb, míg a Magyar Telekom csak minimálisan mozdult a reggeli órákban. Az Egis ellenben még pénteki záróárán tartózkodik.

Forrás: investor.hu

Várhatóan ősszel jöhet a Plotinus nyilvános kötvénykibocsátása, aminek terén a társaság elnöke, Zsiday Viktor vállalta, hogy közvetlenül, vagy az általa irányított cégeken keresztül legalább az értékesített részvények ellenértékének megfelelő összeget fog befektetni - olvasható a cég közleményében. Csütörtökön 600 darab Plotinust értékesített az elnök 2500 forintos átlagáron.

A Richter árfolyama

Forrás: investor.hu

Minden adott ahhoz, hogy a kormány jövő év elejéig visszafizesse a 2008-ban felvett IMF-hitelt. A Magyar Nemzet értesülései szerint már az szükséges összeg is rendelkezésre áll. Jelenleg az ÁKK, az NGM és az MNB is a háttérszámításokat végzik, hogy mikor éri meg jobban visszafizetni a hitelt.

292 alá erősödött a forint az euró ellenében a reggeli órákban, miután pénteken nem mutatott nagyobb elmozdulást az árfolyam. A dollár/forint keresztárfolyam 223,5-nél a CHFHUF pedig 235,6-nál ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Jó hangulatban a befektetők Nyugat-Európában

Pluszban kezdték a hétfői kereskedést a nyugat-európai vezető indexek, azok után, hogy pénteken főleg a periféria országok börzéi nagyobb esést könyveltek el, igaz például a német DAX 0,7 százalékkal emelkedett. A jó ázsiai kereskedési hangulat átragadt az öreg kontinensre is.

Forrás: investor.hu

Pénteken az európai piaczárást követően leminősítette Franciaországot a Fitch, aki a korábbi "AAA"-ról változtatta "AA+"-ra az ország államadósságának besorolását, ezzel a franciák elvesztették a legmagasabb osztályzatot. A párizsi tőzsdét nem nagyon viselte meg a rossz hír, a CAC40 0,6 százalék körüli pluszban van, amivel élen jár Nyugat-Európában.

Visszatért a líbiai kitermeléshez az OMV pénteken - jelentette be ma reggel a társaság közleményében, kiemelve, hogy a kitermelés üteme elérte a megszokott szinteket. Az OMV pont egy hete közölte, hogy június 25. óta nem tudott olajat termelni az észak-afrikai országban.

5,7 százalékos erősödésével kétéves csúcsra ugrott pénteken a Daimler árfolyama, miután a Mercedeseket is gyártó vállalat közölte, 5,2 milliárd euróra duplázta meg üzemi nyereségét a második negyedév során. Ez az elemzői várakozásokat is meghaladta, mivel a szakértők csupán 3,31 milliárd eurós profitra számítottak. Ma kisebb korrekció látható az árfolyamban, fél százalék körüli csökkenéssel.

További részletek derültek ki a LloydsBank állami tulajdoni hányadának tervezett értékesítéséről. Az állam 18 milliárd fontos pakkját szeptembertől értékesítené a piaci árfolyamnál kissé alacsonyabb árfolyamon. A Lloyds részvényei 1,3 százalékot drágultak pénteken.