Cégóriások fedik fel lapjaikat a héten

Vágólapra másolva!
Indul a gyorsjelentési dömping Amerikában, tovább javulhat az üzleti hangulat Németországban, hét év után végre életjeleket mutat a magyar építőipar. Ez várható a gazdaságban a héten.
Vágólapra másolva!

A magyar eseménynaptár lényegében üres az előttünk álló héten, így csak váratlan történések és bejelentések okozhatnak komolyabb mozgásokat. A forint-euró árfolyamot is csak a nemzetközi hangulat befolyásolhatja, és ha marad az optimizmus a világpiacokon, akkor a 290-es szint alá is csökkenhet.

A hétfő reggeli adatok alapján már lehet kicsit örülni az építőipar teljesítményének. Hét hosszú év zsugorodása után idén végre kissé nőhet az iparág, persze igen alacsony kiindulópontról.

A múlt hét elején úgy tűnt, hogy Ben Bernanke amerikai jegybankelnök heti megszólalása nem lesz izgalmas, ezzel szemben néhány szava is hatalmas változásokat okozott, évek óta nem látott mozgást hozott például az euró/dollár keresztárfolyamban.

A héten Bernanke két kongresszusi bizottságának számol be a monetáris politikáról, ha szerdán nem is mond újat, csütörtökön, amikor kérdésekre válaszol, biztos az összes devizakereskedő az ő szavaira koncentrál majd.

Amerikában legfontosabbnak az ingatlanpiac további élénkülésére utaló szerdai számok látszanak, de a hétfői kiskereskedelmi forgalom is piacmozgató lehet, ha lesz benne meglepetés.

Európában a német ZEW hangulatindex tűnik a legérdekesebbnek, s persze a kötvényaukciók eredménye sem mellékes. A németek mellett a franciák is nagyobb tétellel mennek ki a piacra, utóbbi azért lehet érdekes, mert a múlt hét végén a harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch is megvonta az országtól a legmagasabbnak számító AAA besorolást.

Továbbra is is érdemes Portugáliára figyelni, ahol az ellenzék kitartóan követeli, hogy kisebb megszorítások érdekében tárgyalják újra az ország mentőcsomagjának feltételeit.

A héten a hangsúly világszerte a vállalati eredményekre helyeződhet. Amerikában a legnagyobb vállalatok közül 70 is publikálja az eredményét és sokan aggódnak, hogy a kilátásokkal kapcsolatban pesszimista megjegyzéseket közölnek.

A legnagyobb figyelem a pénzügyi cégek bejelentéseit övezi, itt számít a piac a legnagyobb profitnövekedésre. Emellett olyan vállalatok hozzák ki a héten a számaikat, mint a General Electric, a Microsoft, a Google, az Intel, vagy Európában a Novartis és a Nokia.