Gyengék az amerikai kereskedők

Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb volt a kiskereskedelem növekedés az Egyesült Államokban, az egyik legfontosabb gazdasági térség konjunktúráját tükröző New York-i Fed index viszont pozitív meglepetést okozott. Az amerikai piacok ezzel együtt emelkedéssel készülnek nyitni, sőt, akár történelmi csúcsot is láthatunk ma az S&P500 indexben.
Vágólapra másolva!

A vártnál alacsonyabb ütemben bővült a kiskereskedelem az Egyesült Államokban júniusban, a várt 0,8 százalék helyett csupán 0,4 százalék volt a növekedés, ráadásul az autóértékesítések nélkül számított mutató épp stagnálást jelez, szemben a 0,4 százalékos bővülést sejtető elemzői várakozásokkal. Ebből persze az is következik, hogy az autóértékesítések kirobbanó ütemben bővültek, az 1,8 százalékos növekedés november óta a legerőteljesebb ütem.

A speciális hatásoktól leginkább megtisztított, autó- és üzemanyagértékesítések nélkül számított mutató viszont enyhe zsugorodást tükröz júniusban, amire több mint egy éven nem volt példa. Ez szépen alátámasztja a mai elemzésünkben feszegetett problémát: a munkaerőpiac bővülése ellenére a fogyasztás még nem biztos, hogy igazán lendületet vett.

Forrás: Investor.hu

A kiskereskedelmi adattal egy időben tették közzé a New York-i Fed indexet is, amely viszont a várakozásokkal ellentétben emelkedni tudott, az előző havi 7,8 pontról 9,5-re ugrott a mutató, miközben a konszenzus 5 pontra számított. Az egyik legfontosabb amerikai gazdasági térség feldolgozóipari aktivitásáról árulkodó mutató tehát továbbra is a bővülést tükröző pozitív tartományban mozog, bár a jelenlegi szinteknél az elmúlt években számos alkalommal láthattunk magasabb olvasatot. Egyes elemzők szerint ráadásul a felszínen kedvező fő mutató mögött gyengeségek húzódnak meg, a más beszerzési menedzserindexekhez hasonló módon számított indikátor 50 alatt mozog, azaz zsugorodásról árulkodik.

Forrás: Investor.hu