Hajszálnyira a történelmi csúcs Amerikában

Vágólapra másolva!
Akár újabb csúcsot is üthetnek ma az amerikai tőzsdeindexek, bár egyelőre nem mutatnak nagy hajlandóságot a mozgásra a New York-i börzék, a gyenge kiskereskedelmi adatok után. Hosszabb távon optimisták a Bank of America elemzői, ugyanis ma megemelték az S&P 500 2013-as értékére vonatkozó várakozásaikat, méghozzá 1750 pontra, ami a jelenlegi szinteknél is közel 10 százalékkal magasabb.
Vágólapra másolva!

Akár újabb csúcsokra is menetelhetnek a vezető amerikai részvényindexek, azok után, hogy már csütörtökön és pénteken is újra rekord magasságokban zárt az S&P 500 és a Dow Jones.

Múlthéten Ben Bernanke szavai adtak újabb lendületet a parketteknek, ugyanis a Fed elnöke úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gazdaságnak továbbra is szüksége van a tartósan laza monetáris politikára, és a stimulusok fenntartására. Ezzel pedig megnyugtatta a befektetőket, akik egyre jobban féltek attól, hogy idő előtt leállna a Fed pénznyomdája, ami a tavasz folyamán repítette korábban soha nem látott magasságokba az indexeket.

Szintén az emelkedést segítheti, hogy a Bank of America Merrill Lynch elemzői ma kijöttek egy céláremeléssel az S&P 500 2013-as értékére vonatkozóan, méghozzá korábbi 1600 pontos prognózisukat tolták fel 1750 pontra. A szakértők optimizmusukat a cégek várható profitnövekedésére és a többségében pozitív meglepetéseket tartalmazó amerikai makroadatokra alapozzák.

Ha a grafikonra tekintünk, látható, hogy tavaly november óta egy emelkedő trendben mozog az S&P 500, amelyben a korábbi május végén elért csúcsokról visszakorrigált a mutató, viszont a június 24-ei értékéről több mint hat százalékot ment felfelé az árfolyam. Május 22-én napközben már volt 1687 ponton is az index, ettől a szinttől jelenleg pedig csak 7 pontra van jelenleg a mutató.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

A Dow Jones is hasonló menetelésen van túl, mint az S&P, viszont a mutató a 15500-as szintnél ütközhet erősebb ellenállásba ugyanis korábban a május 22-ei kereskedési nap során már járt 15542 ponton is az index de akkor zárásra visszajött azokból a magasságokból. Most körülbelül 70 pontra van ettől a Dow, ami azonban kevesebb mint fél százalékos elmozdulásnak felel meg.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: investor.hu