Kisöpörné Matolcsy az IMF-et Budapestről

Vágólapra másolva!
Bezáratná az IMF budapesti irodáját Matolcsy György, aki a Valutaalap vezetőjének írott levelében utalt arra, hogy Magyarország akár már év végéig törlesztheti teljes fennálló tartozását az IMF felé, így nincs szükség a szervezet helyi képviseletének fenntartására.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György, az MNB elnöke az IMF budapesti irodájának bezárását kezdeményezte a Valutaalap igazgatójának, Christine Lagarde-nak írott levelében. Az indoklás szerint Magyarország még várhatóan idén visszafizeti az IMF-től 2008-ban kapott készenléti hitel fennmaradó összegét, így okafogyottá válik az iroda fenntartása.

Frissítés: az IMF szóvivője időközben megerősítette, hogy még idén bezárhat a szervezet budapesti irodája, miután augusztusban lejár Iryna Ivaschenko megbízatása, és mivel az IMF képviselői az adott ország meghívásának engedelmeskedve vannak jelen, a megbízatást nem hosszabbítják meg. Azaz Matolcsy György buzogányával jó hangosan megkongatott egy egyébként nyitott kaput.

Matolcsy György levelében a magyar gazdaságpolitika eredményeit ecseteli, hangsúlyozva, hogy az előző kormány hibájából volt szükség az IMF hitelkeret-megállapodására. A korábbi visszafizetések és a tavasszal sikerrel zárult monitoring után Magyarország tartozása az IMF felé az ország kvótájának kétszerese alá süllyed. A levélben a jegybankelnök megköszöni az IMF budapesti irodáját vezető Iryna Ivaschenko közreműködését, és hangsúlyozza, hogy az MNB teljes egészében támogatja az IMF törekvéseit a gazdasági stabilitás helyreállításában.

Az IMF egyébként hasonló módon épp áprilisban zárta be a rigai irodáját, miután Lettország teljes egészében törlesztette 2008-ban kapott készenléti hitelkeretét, erről az IMF sajtóközleményben számolt be. Arról azonban nincs információnk, hogy az iroda bezárását vajon Lettország kezdeményezte-e, ráadásul azelőtt, hogy ténylegesen törlesztette volna a tartozását vagy sem.

Az mindenesetre valószínű, hogy a kormány és Matolcsy György politikai kommunikációjához jó kis muníciót adhat, ha sikerül úgy feltüntetni az esetet, hogy a jegybank proaktív fellépésének köszönhetően sikerül megszabadulni az IMF árgus szemekkel vizsgálódó helyi erőitől. Persze az is lehet, hogy ezt így kell csinálni. Maga a törekvés, hogy minél előbb törlesszük az IMF felé fennálló tartozást, nem újkeletű, hiszen már idén év elején is volt egy, az eredeti határidőnél pár héttel korábbra időzített előtölresztés, aminek szintén igen nagy feneket kerített akkor a kormány.

A jegybank közleménye alább, Matolcsy György angol nyelvű levele pedig ezen a linken olvasható.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a mai napon kezdeményezte Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója részére küldött levelében az IMF budapesti irodájának bezárását.

2013.július 15. - Matolcsy György nem tartja indokoltnak az IMF állandó képviseletének további fenntartását Magyarországon, ezért a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon kezdeményezte Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója részére küldött hivatalos levelében az IMF budapesti irodájának bezárását, Magyarország ugyanis várhatóan még idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét.

Levelében a jegybank elnöke kitért arra, hogy a 2008-ban megindult világgazdasági válság, amelynek jeleit az akkori magyar kormány nem értékelte megfelelően, súlyosan érintette a magyar gazdaságot, és Magyarország kénytelen volt az IMF-hez fordulni segítségért.

A 2010-ben hivatalba lépett új kormány strukturális reformjaival és konszolidációs intézkedéseivel tartósan 3 százalék alá szorította a magyar államháztartás hiányát, csökkentette az államadósságot, valamint előtörlesztéssel az IMF hitel nagy részét már visszafizette.

Mindennek köszönhetően 2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása.