Vágólapra másolva!
Tovább javítja tegnapi pocsék teljesítményét a magyar tőzsde, mely csütörtökön összeszedett nagyobb hátrányát dolgozza le a régiós piacokkal szemben. Ebben nagy segítségére van a főbb papírok erősödése, melyek közül a Richter száguldani kezdett, de az OTP, Magyar Telekom, Mol triója is drágulni tud. Európában továbbra is jó hangulat uralkodik, köszönhetően az amerikai piacok tegnapi csúcsdöntésének, és a Fed elnökének támogató szavainak. Amerikában viszont nem várhatóak újabb csúcsdöntések, a határidős indexek alapján a csütörtöki záróértékek közelében indulhat a kereskedés. A piacoknak vélhetően új indikációkra lenne szükségük, hogy új csúcsokig nézzenek fel, és talán ebben a gyorsjelentések és a makroadatok segíthetnek majd.
Vágólapra másolva!

Élen a BUX

Továbbra is remek formában van a magyar részvényindex, mely tegnapi nagyobb zuhanását korrigálja. A BUX 1,4 százalékos pluszban mozog, amivel felülteljesíti régiós társait. A szomszédos piacokon szintén remek teljesítményeket lehet látni, és a tegnapi menetelés után újra erősödni tudnak a részvényindexek.

Forrás: Origo

A magyar részvényindexet az összes főbb papír támogatni tudja, melyek sorát a Richter vezeti 2,8 százalékos megugrásával. A gyógyszerpapír bizonyíthatja, hogy a tegnapi 0,3 százalékos gyengülése kisiklás volt, és pozitívan érinti a szerdai tizedelés, melynek célja a forgalom fellendítése volt.

Richter árfolyama

Forrás: Origo

A Richtert az OTP és a Magyar Telekom párosa követi, melyek szintén korrigálják csütörtöki pocsék teljesítményüket. A bankpapír 1,2 százalékot erősödött, amivel a lélektani 5000 forintos szinthez ért az árfolyama. A telekomcég részvényei szintén 1,2 százalékot drágultak, újra megpróbálva eltávolodni történelmi mélypontjuktól.

Rajtuk kívül a Mol is jól teljesít, és 0,9 százalékot emelkedett, és eddig nem rendítette meg, hogy már két frontról indíthat támadást ellene Horvátország. A horvát ügyészség tegnap újraindította a nyomozást Hernádi Zsolt vezérigazgató ellen, míg ma a horvát kormány az INA részvényesi megállapodásáról tárgyalna. Utóbbival kapcsolatban nehéz tárgyalásokra számít Slavko Linic horvát pénzügyminiszter, aki az INA gázüzletágával kapcsolatos kérdésekre is választ vár.

Ezen kívül az Egis tegnapi záróértéke körül mozog.

Forrás: Origo

A forint kissé veszített értékéből délelőtt, és távolodni kezdett háromhetes csúcsától. Délben 292,5 körül mozog az euróval szembeni árfolyama, a dollárral szembeni jegyzése pedig 224,1 körül, a svájci franké 236 körül található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Szárnyal az Invensys

Veszítettek előnyükből délelőtt az európai részvényindexek, bár még mindig a pozitív tartományban mozognak. Az erősödésben továbbra is nagy szerepe lehet a Fed elnökének szerda esti nyilatkozatának, Bernanke szerint tartósan szüksége van az amerikai gazdaságnak a laza monetáris politikára, amivel halványultak az esélyei a tőzsdei ralit tápláló eszközvásárlási programok közelgő leállításának.

További pozitívum, hogy az EKB egyik igazgatósági tagja úgy nyilatkozott, hogy az eurózóna gyenge gazdasági növekedése miatt a monetáris politikának huzamosabb ideig is támogatónak kell maradnia.

A hangulaton némileg ronthat a portugál kormányválság mélyülése. Tegnap ugyanis a portugál miniszterelnök elutasította a kormány átalakítására vonatkozó terveket, és szerinte ahelyett új választásokat kell kiírni. A politikai válság miatt veszélybe kerülhet a az IMF-től és az EU-tól kapott 78 milliárd eurós mentőcsomag jövője.

A délelőtti makroadat nem okozott meglepetést, az eurózóna ipari termelése a vártnak megfelelően 1,3 százalékkal esett vissza májusban éves alapon, míg az előző hónaphoz vizsgálva 0,3 százalékos volt a csökkenés.

A főbb európai részvényindexek közül a német DAX teljesít a legjobban, mely 0,8 százalékot erősödött. Ebben nagy szerepe van az SAP 1,9 százalékos, és az Infineon 1,7 százalékos emelkedésének is.

Forrás: Origo

A nap nyertesének eddig az Invensys papírok számítanak, melyek 14,5 százalékot ugrottak, miután 5 milliárd dollárért venné meg a világ legnagyobb alacsony és közepes feszültségű berendezéseit gyártó Schneider Electric a vállalatot. A francia cég 505 pennyt (5,05 fontot) fizetne részvényenként, 319 pennyt készpénzben, míg a fennmaradó 186 pennyt Schneider részvények formájában teljesítené.

Érkeznek a nagybankok eredményei

Amerikában kisebb pihenőt tarthatnak a részvényindexek a tegnapi nagyobb száguldás után, és a határidős indexek alapján a csütörtöki záróértékek közelében indulhat a kereskedés. Az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt új történelmi zárócsúcsot állított be, így vélhetően további indikációkra lenne szükségük az új csúcsok felállításához.

Érdemes lesz ma figyelni a délután érkező makroadatokra, melyek közül a júniusi termelői árindex, és a júliusi michigani fogyasztói bizalmi index lehet érdekes. Ezen túl a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, többek között a JPMorgan és a Wells Fargo is közzéteszi negyedéves eredményeit.