Vágólapra másolva!
Sikeresen korrigálta tegnapi zuhanását a magyar tőzsde, melyet elsősorban a Richter szárnyalása repített egyre feljebb. A gyógyszerpapírra kedvező hatással volt a szerdai felaprózás, vélhetően ennek köszönhető a nagyobb emelkedése. Az OTP és a Magyar Telekom is remekül teljesített, amivel korrigálták tegnapi esésüket. Európában viszont nem ennyire pozitív a kép, a részvényindexek elfáradtak a hét végére, és vegyes teljesítményt mutatnak zárás előtt. Amerikában minimális pluszokat mutatnak a tőzsdék, és a felemás délutáni makroadatok nem tudtak annyi lendületet adni az indexeknek, hogy új történelmi csúcsra ugorjanak.
Vágólapra másolva!

Élen a BUX

Sikeresen korrigálta tegnapi elhasalását a magyar részvényindex, mivel a BUX 1,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A régiós társai csatlakozni tudtak a hazai piachoz, azonban a szomszédos börzéken látható pluszok elmaradtak a magyarországitól.

A Raiffeisen 0,5 százalékos plusszal segítette az ATX indexet, miután a bank ma bejelentette, hogy Kínában, Szlovéniában és Magyarországon is visszafogja üzleti aktivitását.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok közül az OTP csatlakozott a Richterhez, és nagyobb menetelésbe kezdett délután, és végül 2,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A bankpapír ezzel korrigálta tegnapi zuhanását, és újra az 5000 forintos szint fölé került az árfolyama.

A Richterre kedvező hatással volt a szerdai tizedelés, mely a forgalmának fellendítésére irányult. A gyógyszerpapír 3,3 százalékot ugrott, amivel az egyik legjobban teljesített a magyar blue-chipek közül.

Richter árfolyama

Forrás: Origo

Rajta kívül a Magyar Telekom 1,6 százalékot drágult, amivel távolodott történelmi mélypontjától. A Mol 0,7 százalékot erősödött, az Egis pedig 0,1 százalékot esett.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 11,2 százalékot zuhant, annak ellenére, hogy a cég ellen megszüntették a csődeljárást, ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék végzése még nem jogerős.

A forint a 292-es szint közelébe erősödött vissza délután az euróval szemben. Nagy mozgás nincs a forint piacán, melyre inkább a nyári lecsorgás jellemző. A dollár/forint árfolyama 223,7-nél, a svájci franké 236-nál jár késő délután.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Kétéves csúcson a Daimler

Az elmúlt öt nap nagyobb emelkedései után nap végére elfáradtak az európai részvényindexek, melyek felemás teljesítményt mutatnak zárás előtt. A nap elején még úgy tűnt, hogy folytatni tudják az elmúlt napok emelkedését a tőzsdék, melyeknek Ben Bernanke szerdai szavai adtak erőt pénteken is. Bernanke szerint tartósan szüksége van az amerikai gazdaságnak a laza monetáris politikára, amivel halványultak az esélyei a tőzsdei ralit tápláló eszközvásárlási programok közelgő leállításának.

Forrás: Origo

További részletek derültek ki a Lloyds bank állami tulajdoni hányadának tervezett értékesítéséről. Az állam 18 milliárd fontos pakkját szeptembertől értékesítené a piaci árfolyamnál kissé alacsonyabb árfolyamon. A Lloyds részvényei 1,3 százalékot drágultak.

A Daimler papírok kétéves csúcsokra ugrottak 5,7 százalékos emelkedés után, miután a Mercedeseket is gyártó vállalat közölte, 5,2 milliárd euróra duplázta meg üzemi nyereségét a második negyedév során. Ez az elemzői várakozásokat is meghaladta, mivel a szakértők csupán 3,31 milliárd eurós profitra számítottak.

Daimler árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo

A nap nyertesének az Invensys papírok számítanak, melyek 15,3 százalékot ugrottak, miután 5 milliárd dollárért venné meg a világ legnagyobb alacsony és közepes feszültségű berendezéseit gyártó Schneider Electric a vállalatot. A francia cég 505 pennyt (5,05 fontot) fizetne részvényenként, 319 pennyt készpénzben, míg a fennmaradó 186 pennyt Schneider részvények formájában teljesítené.

Csúcsközelben az amerikai indexek

Halvány pluszokat mutatnak az amerikai részvényindexek, melyek kisebb pihenőt tartanak a tegnapi nagyobb rali után. Az S&P 500 és a Dow Jones tegnapi záróértékénél mozog, amivel nem tudnak közelebb kerülni történelmi csúcsaikig. A két index már tegnap is soha nem látott szinten zárt, azonban a csúdöntéshez egyelőre nem tudtak kellő lendületet összeszedni. Rajtuk kívül a Nasdaq 2000 októbere óta nem látott csúcs körül stagnál.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

A délutáni makroadatok nem tudtak lendületet adni a piacoknak, a michigani fogyasztói bizalmi index a várt 84,7 pont helyett 83,9 ponton alakult júliusban, ami a bizalom enyhe romlásáról árulkodott. Júniusban ugyanis 84,1 pont volt az index értéke.

A termelői árak pedig 2,5 százalékkal nőttek júniusban éves alapon a várt 2,1 százalék helyett. Ez a termelői árak növekedési ütemének gyorsulását mutatja, mivel májusban 1,7 százalékos volt a bővülés mértéke.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, melyek közül a pénzügyi szektor mutatja a legjobb teljesítményt. Ebben nagy szerepe van a JP Morgan 0,3 százalékos, és a Wells Fargo 2,2 százalékos emelkedése is segíti, miután mindkét nagybank jelentős profitnövekedésről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében. A JP Morgan egy év alatt 31 százalékkal növelte profitját, míg a Wells Fargo 19 százalékos bővítésre volt képes.

Forrás: Origo

5,5 százalékos mínuszban mozog a UPS, miután 1,13 dolláros részvényenkénti nyereséget ért el az előző negyedévben holott az elemzők 1,20 dollárra számítottak. A gyenge részvénypiaci fogadtatásban annak is szerepe lehet, hogy a menedzsment csökkentette az idei évre vonatkozó kilátásait.

A Dell körül újra zajlik az élet, a nagytulajdonos Carl Icahn ugyanis minden áron meg szeretné akadályozni a cég felvásárlását, és tőzsdéről való kivezetését. A milliárdos most azt jelentette be, hogy finomítana a Dellre tett legutóbbi ajánlatán, és már mintegy 20 dollárt is adna részvényenként, ami jócskán meghaladja az alapító és társa által felkínált 13,65 dolláros összeget. Ennek ellenére a befektetők fantáziáját egyelőre nem tornáztatta meg a guru újabb ötlete, az árfolyam ugyanis továbbra is 13,65 dollár alatt, 0,3 százalékos mínuszban található.