Fekete bárány lett Magyarország a Raiffeisennél

Vágólapra másolva!
Kínában, Szlovéniában és Magyarországon is visszafogja üzleti aktivitását a Raiffeisen, mondta el a bank újdonsült vezérigazgatója a Format magazinnak. A menedzser a bank tőkepótlásának lehetséges eszközeiről is beszélt, akár egy stratégiai tulajdonos érkezését is szívesen látnák.
Vágólapra másolva!

A Raiffeisen vezérigazgatója a Formatnak a tőkehelyzet megerősítésével kapcsolatban azt mondta, hogy egy stratégiai befektetőt is szívesen látna, aki megerősíti a Raiffeisen mérlegszerkezetét. Az elemzői becslések szerint 1,8 milliárd dollárt kellene összegyűjteniük, hogy a nemzetközi tőkekövetelményeknek megfeleljen a bank.

Egy új szövetséges megtalálása mellett a tőkeemelés, bizonyos eszközök értékesítése, vagy az eredménytartalék felhasználása is lehetőségként merülnek fel a helyzetük kezelésére. Akár az Erstéhez hasonló részvénykibocsátásra is sor kerülhet, a vezérigazgató szerint pedig a jelenlegi nagytulajdonosok - a regionális bankok - készek lennének elfogadni részesedésük 78 százalékról 51 százalékra való hígítását.

Ami magyar szempontból ezeknél is érdekesebb, hogy a Bloomberg tudósítása szerint Karl Sevelda több más piac mellett a magyaron is az üzleti aktivitás visszafogásáról nyilatkozott. A magyar piac a fekete bárányok között foglal helyet, ami nem is csoda, ha fellapozzuk a bank tavalyi éves jelentését. Eszerint a Raiffeisen által lefedett régiók közül a magyar messze a legveszteségesebb, ráadásul nemcsak tavaly, hanem 2011-ben is vastag mínuszt kellett elszenvednie miattunk a Raiffeisennek. A sorozatos különadók, a végtörlesztés, a tranzakciós illeték, és a magas nem teljesítő hitelarány igencsak megfekszik a Raiffeisen gyomrát.

A tőkeemelés lehetősége már régóta lóg a levegőben, határozott nyomás alá helyezve a Raiffeisen árfolyamát. Egy meredek csökkenő trendben mozog a részvény, ráadásul a napokban még ebből is képes volt lefele kilépni az árfolyam. Technikailag semmi jót nem lehet elmondani a papírról, ha így haladunk, nemsokára elérjük a 2011-es mélypontokat is.

A Raiffeisen árfolyama (EUR)