Kirobbanó profitnövekedés a JP Morgannél

Vágólapra másolva!
Egy év alatt 31 százalékkal növelte profitját a JPMorgan a második negyedévben a bank gyorsjelentése szerint. A társaság bevételei szintén a vártnál nagyobb ütemben növekedtek, mivel közel 26 milliárd dollárra ugrott a várt 24,9 milliárd dollár helyett. Ezek ellenére eséssel készül nyitni a részvény.
Vágólapra másolva!

Remek gyorsjelentéssel rukkolt elő Amerika egyik legnagyobb bankja, a JP Morgan. A vállalat 6,5 milliárd dolláros nettó profitot (részvényenként 1,6 dollár) ért el a második negyedév során, ami egyaránt felülmúlja az egy évvel korábbi 4,96 milliárd dolláros nyereséget, és az elemzői várakozásokat is. A szakértők ugyanis csak 1,45 dolláros papíronkénti, tiszított nyereségre számítottak előzetesen.

A nettó profit csupán hajszálnyival marad el az első negyedévben elért, rekordnak számító 6,52 milliárd dolláros nyereségtől.

Forrás: Origo

A cég bevételei 22,9 milliárd dollárról 26 milliárd dollárra nőttek, ami szintén felülmúlta a várakozásokat, mivel a szakértők "csupán" 24,9 milliárd dolláros bevétellel kalkuláltak.

Forrás: Origo

A remek eredmény leginkább a Fed eszközvásárlási programjához köthető, melynek eredményeként fokozatosan javul az amerikai gazdaság, ami a pénzintézetek eredményeire is kedvező hatással van. A QE3 programnak köszönhetően megélénkült a kereslet a bank által kínált szolgáltatások iránt, növekedtek a tőzsdei kereskedésből származó bevételek, és maga a társaság is profitálni tudott a tőzsdei raliból.

A bank jelzáloghitel-kihelyezése például egy év alatt 12 százalékkal emelkedett, és összesen 49 milliárd dollárnyi ilyen típusú hitelt nyújtott ügyfeleinek. Ezen túl soha nem folyt be akkora összeg hitelkártyák eladásából, mint a második negyedév során, amikor 105,2 millió dollár volt ezeknek a termékeknek az eladási volumene. A betétek állománya 6 százalékkal, 369,1 milliárd dollárra növekedett.

A remek számoknak köszönhetően a második negyedévi eredmények után már újra, rekordnak számító részvényenkénti 38 centes osztalékot fog fizetni a társaság. Az első negyedévben még 30 centes volt a papíronkénti osztalék. A bank Bázel I. szerinti Tier 1 tőkemegfelelési mutatóa 10,4 százalékon állt a második negyedévben, ami a szigorúbb Basel III-as szabályok szerint 9,3 százalékot tett ki.

A bank nyereségében nagy szerepet játszottak az alábbi egyszeri tételek: A vállalat 950 millió dolláros adózás előtti nyereséget ért el az ingatlanportfólióin elszámolt céltartalék-csökkentéseken. Ezen túl 550 millió dollár származott a kártyaszolgáltatásokon elszámolt céltartalék-csökkentéseken. 600 millió dollárt viszont el kellett számolniuk perköltségként.

A csökkenő kamatlábak miatt viszont a hitelek árrése is csökkent, ami miatt zsugorodott a hiteleken elérhető nyereség. A nettó kamatmarzs mérséklődése mellett a kötvényportfóliók értéke is csökkent, ráadásul a cég 4,4 milliárd dolláros veszteséget ért el "balul elsült" derivatív pozícióin.

A kirobbanó eredmények ellenére 0,7 százalékos mínuszban készülnek nyitni a JP Morgan részvényei.

JP Morgan árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo