A trafikkárosultak is népszavazást akarnak

Vágólapra másolva!
Népszavazást emlegetnek, az ombudsmanhoz fordultak, és bíznak az Alkotmánybíróság vétójában a trafikkárosultak.
Vágólapra másolva!

A trafikkoncessziós pályázatok eredmények megsemmisítését és új eljárás lefolytatását követeli a Trafikkárosultak Mozgalma. Az ezt támogató húszezer aláírást adta át az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának a szervezet képviselője.

Szabóné Szabados Katalin elmondta: szerintük átláthatatlan volt a pályáztatás, és sérti az alapvető jogokat, hogy menet közben változtattak a feltételeken, vagyis az árrésen és az árusítható termékek körén. Ezért arra kérik Szabó Máté ombudsmant, hogy készítsen állásfoglalást az ügyben.

A mozgalom azt írja magáról, hogy a trafikpályázat széles körben vitatott eredményének következtében megélhetésüket a napokban elvesztő kisvállalkozások – politikai pártoktól független –országos hálózata. Mozgalmunkhoz megalakulásunk óta több mint 5000 trafik, kisvállalkozás és más támogató csatlakozott. Többször írtak levelet a kormányzat illetékeseihez, így a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, Lázár János Miniszterelnökséget irányító államtitkárhoz és Orbán Viktor kormányfőhöz, azonban állításuk szerint leveleikre nem kaptak választ.

A mozgalom kilátásba helyezi a mai akciójának keretében, hogy népszavazást kezdeményeznek. El akarnák töröltetni a törvény azon részét, amely 2000 lakosonként enged trafikokat nyitni, üzemeltetni. Bíznak abban is, hogy az Alkotmánybíróság érdemben megvizsgálja a törvényt.

Két napja az Országos Választási Bizottság szabad utat adott népszavazásnak a trafikügyben. Ha lesz 200 ezer aláíró, akkor népszavazást írnak ki arról, hogy a dohánytermékek után a törvényben garantált 10 százalékos árrés a harmadára essen. A kormánypárti politikusok azonban nem aggódnak, szerintük a kormány mielőtt népszavazásra kerülne a sor, lépni fog, valahogyan elkerüli, hogy ne kelljen népszavazást tartani.