Horvát kézre kerülhet a Mol-elnök?

Vágólapra másolva!
Újraindítja Horvátország a Hernádi Zsolt elleni nyomozást, írja a Bloomberg a horvát ügyészség közleményére hivatkozva. A horvát fél már megkérte a magyar hivatalos szerveket, hogy segédkezzenek a Mol-elnök kihallgatásában. Az, hogy a horvát ügyészség kiad-e európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, az erre adott választól fog függni. A Mol elnöke ellen 2011 óta folyamatban vannak korrupciós vizsgálatok, a mostani folyamat viszont a horvát EU-s csatlakozás miatt a korábbiaknál komolyabb ügynek tűnik.
Vágólapra másolva!

A horvát ügyészség még 2011. júniusban kezdeményezte Hernádi Zsolt gyanúsítotti kihallgatását Ivo Sanader egykori kormányfő megvesztegetésének ügyében. Időközben a magyar ügyészséghez került az ügy, ahol bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást, viszont úgy tűnik a horvátok július 4-én, saját hatáskörben újraindították azt. Az időzítés nem tűnik véletlennek.

Horvátország ugyanis július elsejétől lett az Európai Unió tagja, ami megtörheti Hernádi Zsolt eddigi látszólagos érinthetetlenségét az ügyben. Bár Magyaroszágon felmentették Hernádit a vádak alól, Ivo Sanader tíz éves börtönbüntetése azt mondatja, hogy a horvát hatóságok szigorúbban állhatnak majd az ügyhöz. Márpedig ezúttal a horvátok fogják kihallgatni a Mol első emberét, ha máshogy nem megy, akkor egy európai elfogatóparancs segítségével. Bár már korábban is - elsősorban a horvát kormányváltáskori politikai csatározások idején - folyamatosak voltak a támadások a Mol és a Mol elnöke ellen, a mostani az európai letartóztatási parancs lehetősége miatt sokkal komolyabbnak tűnik. Még annak ellenére is, hogy a Mol határozottan cáfolja, hogy kenőpénzt fizetett volna bárkinek.

A horvát EU csatlakozás közeledése, a Sanader elleni per ítélete, és a folyamatos Mol elleni korrupciós vádak miatt az elmúlt években már nem először képzi piaci spekulációk tárgyát Hernádi Zsolt esetleges távozása a Mol éléről. A pletykák eddig alaptalannak bizonyultak, a helyzet felforrósodásával viszont ismét egyre hangosabbak lehetnek. Bár a találgatásokban Hernádi utódaként sokszor Fasimon Sándor neve hangzik el, a Mol igazgatóságában az elmúlt hetekben történt változások is figyelemre érdemesek.

Egy hónappal ezelőtt ugyanis nagy, nemzetközileg is ismert és elismert névvel bővült a Mol vezetése. A TNK-BP elnök-vezérigazgatói pozícióját is betöltő Alexander Dodds tapasztalatai és az eddig betöltött pozíciói alapján megfelelően nagy kaliberű menedzsernek tűnik akár egy kelet-közép-európai olajcég irányításához is. Érdekes egyébként az is, hogy az általa most betöltött posztot (kutatás-termelés ügyvezető igazgatója) korábban az a Fasimon Sándor látta el, akit esélyesként tartanak számon a Mol vezetői székébe. Nem szabad persze megfeledkezni a vezérigazgatói pozícióban levő Molnár Józsefről sem, aki jelenleg talán a legközelebb helyezkedik el az elnök-vezérigazgatói szinthez. Ezek persze egyelőre csak merész találgatások, hiszen a horvát ügyészség "pusztán" gyanúsítottként hallgatná ki Hernádi Zsoltot. Forrás: mol.hu

Mivel azonban a Mol egy tőzsdei cég, érdemes minden lehetséges kimenetelt - még Hernádi lehetséges távozását is - számba venni. Ezt a piaci szereplők minden bizonnyal negatívan értékelnék, hiszen egy olyan menedzserként tartják számon, akinek nagy szerepe van a most valóságos kincset jelentő kutatás-termelési üzletág felfuttatásában és a nemzetközi terjeszkedésben. Másrészt viszont a Hernádi helyére esélyesek is olyan nevek, akikkel a befektetők gyorsan meg tudnának barátkozni.

Talán ezért sem mutat igazán nagy negatív reakciókat a Mol árfolyama, ami a hírek ellenére is emelkedik a tegnapi szintekhez képest. A piac úgy gondolhatja, hogy Hernádi elmozdításáról beszélni még korai, de gondolhatják azt is, hogy ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy mi történik majd az INA feletti irányítási jogokkal.

A Mol árfolyama (Ft)

Forrás: Origo

A Mol jelenleg 49 százalékos INA részesedéssel rendelkezik, és egy 2009-es megállapodás értelmében az irányítási jogokat is bírja a horvát olajcég felett. A közel 45 százalékos tulajdonos horvát állam szemét persze szúrja ez a helyzet, és mivel a vállalat nemzetgazdasági tekintetben is fontos szereplő, már sokszor felmerült a részvényesi megállapodás módosításának igénye. Hernádi Zsolt legutóbbbi szavai szerint tárgyalni fognak a helyzet rendezéséről, a horvát fél azonban lehet, hogy más utat választ.

Kérdéses ugyanis, hogy ha a korrupciós vádakat kimondják, akkor vajon az irányítási jogokkal kapcsolatban így megkötött szerződés érvényét veszti-e? Bár a jogi útvesztőben egyelőre nehéz eligazodni, a befektetők láthatnak ebben olyan kockázatokat, amiket érvényesítenek a Mol piacán is. Fontos azonban látni, hogy ezek már nem újkeletű ügyek, a Mol pedig még mindig bírja az irányítást a horvát vállalat felett.

Egy biztos, hogy a Mol-befektetők nem fognak unatkozni az előttünk álló hetekben, sőt hónapokban sem.