Kicsit gyorsult az infláció

Vágólapra másolva!
A szokásos nyári drágulás miatt kissé magasabb volt az infláció júniusban, mint egy hónappal korábban, de a rezsicsökkentés miatt még mindig nagyon alacsony.
Vágólapra másolva!

A májusi 1,8 százalékról 1,9 százalékra gyorsult júniusban a fogyasztói árak éves drágulási üteme - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az éves árváltozás üteme megfelel az elemzői várakozásoknak. A KSH közleményében kiemelte: továbbra is a rezsicsökkentés miatt alacsony az infláció éves üteme. Mináry Borbála, a KSH statisztikusa szerint júniusban a szolgáltatások és az élelmiszerárak, ezen belül egyes gyümölcsök és a légi közlekedés ilyenkor jellemző szezonális drágulását lehetett megfigyelni.

Az előző hónaphoz viszonyítva a pénzromlás mértéke 0,2 százalék volt júniusban.

Az infláció, részben a dohánytermékek kiskereskedelmi árrésének emelése miatt, enyhén 2 százalék fölé emelkedhet a következő hónapokban, de augusztustól újra csökkenhet a palackos gáz, a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjak csökkentése miatt - írta elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Előrejelzése szerint az élelmiszerárakat befolyásolhatja a mezőgazdasági termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is.