A horvátok rátehetik a kezüket Hernádira

Hernádi Zsolt
Vágólapra másolva!
Igazuk van a horvát hatóságoknak abban, hogy az ország EU-csatlakozásával új lehetőség nyílt számukra a Mol elleni korrupciós eljárásban. Ha máshogy nem megy, akár kényszerrel is Horvátországba vihetik Hernádi Zsoltot, a vállalat vesztegetéssel gyanúsított vezetőjét - mondta az Origónak Hoffmann Tamás nemzetközi jogász.
Vágólapra másolva!

Várható volt, hogy az uniós csatlakozás után a horvátok visszatérnek a Hernádi-ügyre, a szabályok alapján ugyanis valóban jó esélyük van a Mol elnök-vezérigazgatójának kihallgatására - mondta az Origo megkeresésére Hoffmann Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusa, a nemzetközi büntetőjog szakértője.

A horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatala (USKOK) csütörtökön közölte, hogy nemzetközi jogsegély keretében ismét kérést küldött az illetékes magyar szervekhez, hogy nyújtsanak át első kihallgatásra szóló idézést Hernádi Zsoltnak, tekintettel a büntetőügyekben megvalósuló igazságügyi együttműködésre a tagországok között. Az USKOK a választól függően dönt arról, hogy kiadja-e az európai elfogatóparancsot.

"Miután Horvátország EU-tag lett, az európai elfogatóparancs egységes szabályozása is érvényesül az ország és más tagállamok között. Ha tehát lesz ilyen megkeresés, akkor Magyarország köteles az abban foglaltakat végrehajtani. Nem látok olyan kizáró okot, amelynek alapján a kérelmet majdan elbíráló Fővárosi Törvényszék elutasíthatná a horvát kérést" - mondta Hoffmann Tamás.

A horvát hatóságok gyanúja szerint Hernádi Zsolt megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt az INA olajvállalat privatizációja során. Sanadert tavaly ősszel bűnösnek találták, a Mol-ügyért hét és fél évet kapott (utolsó interjúját szabadlábon az Origónak adta). A Mol azonban visszautasítja, hogy Hernádi vagy a vállalat bármi törvénybe ütközőt elkövetett volna, a horvát politikai játszmák részének tekinti az ügyet. Ezzel érvelt korábban Sanader egyik ügyvédje is az Origónak nyilatkozva.

"Ha Hernádi Zsolt nem hajlandó megjelenni Horvátországban, akkor végső esetben a kényszerintézkedés következhet, de nekem úgy tűnik, a horvátok nem feltétlenül akarnak ehhez az eszközhöz folyamodni" - mondta felvetésünkre Hoffmann Tamás. Szerinte szóba jöhet, hogy Magyarország területén, horvát ügyészek jelenlétében hallgatják ki a cégvezetőt, vagy akár az is, hogy a horvátok előzetes garanciát vállalnak arra: nem tartóztatják le, ha a kihallgatásra tartva átlépi a határt.

Hernádit egyébként már meghallgatták az ügyben a magyar hatóságok egy hasonló jogsegélykérelem keretében, még a horvát EU-csatlakozás előtt. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomozott, majd bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. A gyanúsítotti kihallgatást - arra hivatkozva, hogy az ország biztonságát veszélyeztetné - az ügyészség megtagadta.

Az Investor.hu közben már arról találgat, hogy ha Hernádinak esetleg távoznia kell a vállalat éléről, ki lehet az utódja. A vezérigazgató, Molnár József mellett Fasimon Sándort, a Mol magyarországi operatív működéséért felelős vezetőt és Alexander Doddsot, a kutatás-termelési ügyvezető igazgatót említik. Dodds nemzetközileg is ismert és elismert szakember, legutóbb a TNK-BP olajvállalat ügyvezető igazgatója és elnök-vezérigazgatója, illetve az ExxonMobil Qatar vezérigazgatója volt - írja az Investor.