Vágólapra másolva!
Már az idén le kéne állítania a Fednek az eszközvásárlási programját az amerikai jegybankárok fele szerint. Többek között ez derült ki a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből, melynek közzétételét feszült figyelemmel várták a befektetők. A jegyzőkönyv publikálását követően Ben Bernanke is megtartotta szokásos beszédét, melyben az elnök a jelenleg futó stimulosok fenntartása mellett érvelt. Az eseményekre enyhe emelkedéssel reagáltak az amerikai részvénypiacok, az olaj viszont folytatta menetelését, és 106 dollár fölé ugrott fel az árfolyama.Emellett a Bank of Japan kamatdöntő ülése is véget ért, melyen a döntéshozók nem változtattak a jelenlegi laza monetáris politikán. Az ázsiai részvényindexek nagyobb menetelésbe kezdtek, és a kínai index 3 százalék fölötti pluszt szedett össze.
Vágólapra másolva!

A jegybankárok fele már idén szigorítana

Lagymatag kereskedés zajlott az amerikai piacokon, mivel a befektetők a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvének publikálására vártak, mely magyar idő szerint este nyolckor látott napvilágot. Ebből kiderült, hogy az ülésen résztvevő 19 döntéshozó jegybankár fele szerint már az idén be kéne fejeznie a Fednek a jelenleg futó eszközvásárlási programot. A többi résztvevő szerint a QE3 programnak 2014-ben is folytatódnia kéne.

A jegybankárok többsége szerint a program jelentős mértékben hozzájárult az amerikai gazdaság javulásához, és az előnyei meghaladták a költségeit. Ezen túl néhány jegybankár szerint a program folytatása szükséges lenne, hogy a munkaerőpiaci folyamatok tovább javuljanak.

A résztvevők többsége egyetértett abban, hogy a Fed-nek további iránymutatást kell adnia a piacok felé a QE3 program jövőjével kapcsolatban. Ezért a tagok többsége szerint Ben Bernanke elnöknek el kellett volna mondania a pénzpuma valószínűsíthető jövőjét a sajtótájékoztatóján. Ezen túl világossá kellett volna tennie a piaci szereplők felé, hogy a további monetáris politika, és a QE3 program továbbra is a makrogazdasági mutatók megfelelő alakulásától függ.

Egyes jegybankárok aggodalmuknak adtak hangot, hogy a növekvő hozamok és jelzálog kamatlábak lelassíthatják a lakáspiac fellendülését, és károsak lehetnek a vállalati szektor számára. Továbbá néhányan kiemelték, hogy egyes pénzügyi intézmények nincsenek "jól pozícionálva" egy esetleges monetáris szigorítás "pl. alapkamat emelés) esetére.

Ugyanakkor néhány jegybankár szerint a rekordalacsony kamatlábak túlzott kockázatvállalásra ösztönözhetik a befektetőket, és torzíthatják egyes eszközök árfolyamát.

A jegyzőkönyv nyilvánosságra kerülése után Ben Bernanke megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját. Ezen a Fed elnökte többek között elmondta, hogy az amerikai gazdaságnak továbbra is szüksége van a laza monetáris politikára. A munkaerőpiacon továbbra is magas a munkanélküliség, amit mindenképpen tovább kell csökkenteni. Ugyanakkor hozzátette, hogy a jegybankárok többsége optimista az amerikai gazdaság alakulásának jövőjével kapcsolatban, és a gazdasági folyamatok jó irányba haladnak.

Az események után mérsékelt emelkedés bontakozott ki az amerikai részvénypiacokon, azonban ez nem volt jelentős. A Nasdaq kivételével tegnapi záróértékeik közelében fejezték be a kereskedést a részvényindexek. Az S&P 500 keddi záróértékénél, a Dow Jones pedig 0,06 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Forrás: Origo

A Nasdaq viszont fél százalékos emelkedés után új, 13 éve nem látott zárócsúcsot ütött, és 3520 pont fölött fejezte be a kereskedést.

Nasdaq árfolyama (pont)

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, a legjobban az egészségühgyi cégek papírjai mozogtak, míg a pénzügyi szektor kissé lemaradt versenytársaitól.

Forrás: Origo

A gyorsjelentési szezon is folytatódott tegnap, és a gyorséttermi láncairól ismert Yum! Brands is közzétette számait- Eszerint a cégnek sikerült meghaladnia a várakozásokat, mivel 61 centes egy részvényre jutó nyereséget értek el a második negyedévben a várt 54 cent helyett. A kínai madárinfluenza járvány viszont jelentősen visszavetette az ottani teljesítményüket. A részvény 1 százalékos emelkedéssel reagált a gyorsjelentésre.

3,7 százalékos zuhanás után 9,3 dollárig süllyedt a BlackBerry árfolyama, miután a cég bejelentése szerint két újabb, fontos pozícióban lévő vezető hagyja el a technológiai céget.

Tovább drágult a WTI nyersolaj, melynek árfolyama már 107 dollár fölé kúszott a reggeli kereskedés során. A Brent típusú kőolaj is drágul, de lassabb ütemben, így a két olajtípus közötti spread tovább szűkült, és már csak 1,5 dollár a különbség a két árfolyam között.

Forrás: Origo

Megugrottak az ázsiai indexek

A Fed jegyzőkönyve mellett érdemes volt figyelni a Bank of Japan kamatdöntő ülésére is, mely ma hajnalban ért véget. A döntéshozók nem változtattak a jelenlegi monetáris politikán, és szinten tartották a 0,1 százalékos irányadó rátát. Ezen túl az eszközvásárlási program üteme is változatlan marad. Eszerint továbbra is 50 billió jen értékben vásárolnak államkötvényeket éves szinten.

A BoJ ugyanakkor módosított az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó áprilisi előrejelzésein, és már csak 0,6 százalékos átlagos áremelkedéssel számol az idei évre az áprilisi 0,7 százalék helyett. Ezen túl a növekedés is alacsonyabb lehet a három hónappal korábban prognosztizáltnál, és 2,9 százalék helyett csupán 2,8 százalékos lehet a GDP bővülése idén.

Az ázsiai tőzsdék pozitívan reagáltak a Fed és a BoJ felől érkező bejelentésekre, és a főbb részvényindexek nagyobb emelkedésbe kezdtek. A sort a kínai Shanghai Composite vezeti 3 százalékos megugrásával, míg a dél-koreai Kospi 2,8 százalékot, a hongkongi Hang Seng 2,5 százalékot, az ausztrál index pedig 1,2 százalákot menetelt. A japán Nikkei viszont lemaradt társaitól, és csupán 0,2 százalékos emelkedésre képes.

A kínai index megugrását az is okozhatja, hogy egyes hírek szerint Kínában is lazíthatnak a monetáris politikán a pocsék makroadatokat látva, hogy így segítsék a gazdaság lassulásának megállítását.

Forrás: Origo

A kínai Shanghai Composite komoly támaszszintről fordult, és már 2075 pontnál található az árfolyama. Ha kitart a lendülete, és tovább repül felfelé, a 2170 körüli szintek is elérhetővé válhatnak a számára.

Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Origo