Csőd szélén a Praktiker

Vágólapra másolva!
A német barkácsáruházlánc nem tudott hitelt szerezni, az elnökség most azt vizsgálja, hogy miként indítsa el a csődeljárást.
Vágólapra másolva!

A Praktiker szerdán este Hamburgban közölte, hogy eladósodott és fizetésképtelenné vált. Korábban szó volt arról, hogy az áruházlánc a hitelezőkkel folytatott tárgyalások eredményeként egy maximum 35 millió eurós pénzügyi injekcióhoz juthat, a tárgyalások azonban eredménytelenül végződtek.

A több magyarországi üzlettel is rendelkező vállalat elnöksége 30-35 milliós pénzügyi támogatást próbált szerezni, egyes hitelezők azonban a Reuters hírügynökség szerint elutasították ezt. Az elnökség most azt vizsgálja, hogy miként indítsa el a csődeljárást.

A Praktiker AG hosszú idő óta pénzügyi nehézségekkel küszködött, több német újság azonban internetes kiadásában csak szerdán számolt be arról, hogy a vállalat pénzügyi helyzete drámaivá vált.

A Bricostore tavaly év végén vonult ki a magyar piacról, akkor azt írtuk, hogy a legnagyobb szereplők eredményei annyira rosszak, hogy az egyik nagy beszállító szerint az egész barkácsáruház-koncepciót újra kellene gondolni.

A magyar Praktiker egyelőre nem érintett

A Praktiker magyar leányvállalatának csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy mióta megérkezett a hír a több áruházláncot összefogó holding felszámolásáról, egyfolytában csöng a telefon Karl-Heinz Kethnél, a magyar Praktiker ügyvezető igazgatójánál. A cégvezető amiatt panaszkodott, hogy nehéz elmagyarázni a vásárlóknak, beszállítóknak, hogy a magyar céget nem érintik a németországi események.

A magyar Praktiker tulajdonosa a holding egyik tagvállalata, a Baumarkt Praktiker International GmbH (International). Karl-Heinz Keth szerint Magyarországot azért nem érinti a csődvédelmet kérő holding problémája, mert a hitelezőknek felajánlották nyolc cég vagyonát, illetve az abból várható bevételt. Ez azt jelenti, hogy a nyolc cég eladásából vagy felszámolásából származó pénzből fizetnék ki a tartozásokat.

Ebben a nyolc cégben sem a magyar vállalat, sem az International nincs benne, vagyis ezek tovább végezhetik a tevékenységüket. A magyar Praktiker tavaly 2,2 milliárd forint tőkét kapott az Internationaltől, de tartozása a tulajdonosa felé nincs, vagyis jelenleg pénzügyileg függetlenül tud működni a cég.

"A szállítókat, a dolgozókat, a bérleti díjakat és az adókat mindig kifizettük" – mondta az ügyvezető. Sőt, szerinte a válság ellenére előre tudtak menni, megújították a termékkínálatot, az áruházak látványvilágát, és kisebb áruházakat is nyitottak.
A magyar cégnél 1200-an dolgoznak, és Karl-Heinz Keth szerint nekik nem kell aggódniuk a munkahelyükért, mert a cég önállóan is képes megállni a lábán. A cég a beszerzéseit 95 százalékban maga intézi, egyedül a távol-keleti vásárlásokat intézi az Internationallel keresztül.

A magyar Praktiker 28 milliárd forintos forgalom mellett 2,5 milliárd forintos veszteséget ért el tavaly, de az ügyvezető szerint idén sikerül stabilizálni a céget. "A havazás és az árvíz nélkül már most jobb eredményeket tudnának felmutatni" – mondta. Arra nem tudott válaszolni, hogy mi lesz, ha a nyolc társaság vagyona nem lenne elég a hitelezőknek. A holdingot 3 milliárd eurós (900 milliárd forint) forgalom mellett 190 milliós (57 milliárd forint) veszteség érte.