Vágólapra másolva!
Megtört az európai piacok lendülete, és az elmúlt két nap menetelése után iránykereséssel kezdődött a kereskedés. Egyes részvényindexek lefelé vették az irányt nyitás után, de a legtöbb tőzsdemutató tegnapi záróértéke közelében mozog. Ebben Olaszország leminősítése, és a kínai gazdaság lassulásáról árulkodó makroadatok is szerepet játszanak.  Emiatt itthon is vegyes teljesítményeket lehet látni, a BUX kisebb mínuszban mozog, melyet leginkább a Mol kisebb esése húz lejjebb. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Pocsék adatok Kínából, mégsem pánikol Ázsia
Vágólapra másolva!

Iránykeresés zajlik a régióban

Az európai tőzsdék iránykeresése miatt a magyar részvényindex lefelé indult el nyitás után, és minimális, 0,1 százalékos mínuszban mozog.

Az osztrák ATX-et az OMV fél százalékos esése húzza lejjebb, miután két elemzőház is csökkentett az OMV részvényére számított célárfolyamán. A JPMorgan elemzője a korábbi semlegesről alulteljesítőre módosította az olajtársaság részvényeire vonatkoz ajánlását. Az elemző ráadásul a korábbi 32 eurós célárat is 30 euróra csökkentette, aki vélhetően a líbiai olajkitermelés tegnap bejelentett leállítását is figyelembe vette a döntésénél.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A hazai főbb papírok vegyesen teljesítenek. Emelkedésre egyedül a Magyar Telekom képes, mely 0,3 százalékos pluszban forog, amivel történelmi mélypontjától próbál távolodni. Az OTP egyelőre nem mutat elmozdulást, és továbbra is az 5000 forintos szint fölött található az árfolyama, míg a Richter 0,2 százalékot, a Mol pedig 0,4 százalékot gyengült.

A Mol-t egyelőre nem tudja támogatni, hogy kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone ma reggel bejelentette, hogy Shaikan mezőn egy újabb kútfúrás kezdődött. A cég emellett azt is bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik az első termelő egység működése, mely naponta 20 ezer hordónyi szénhidrogént tud majd

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A forint erősödése is megtorpant, de még mindig a 293-as szint alatt mozog az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 228,7-nél, a svájci franké 235,6-nál található. Ma érdemes lesz figyelni délután 2-kor az MNB az előző kamatdöntés jegyzőkönyvének közzétételére, ami akár piacmozgató hatású is lehet.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Leminősítették Olaszországot

Az elmúlt két nap nagyobb menetelése után megtorpantak az európai tőzsdék, és a részvényindexek legtöbbje kisebb mínuszban kezdte a kereskedést. A mutatók így kisebb pihenőt tartanak, melyben Olaszország leminősítése is szerepet játszik. Tegnap este az S&P hitelminősítő egy fokozattal, "BBB+"-ról "BBB"-re rontotta az olasz adósbesorolást, leginkább az alacsony növekedéssel indokolva a döntést.

Ezen túl Kínából a gazdaság lassulásáról árulkodó makroadatok láttak napvilágot, az export és az import egyaránt visszaesett júniusban éves alapon, holott a szakértők nagyobb növekedésre számítottak.

A német makroadatok nem okoztak meglepetést, a júniusi fogyasztói árindex a vártnak megfelelően 1,8 százalékos növekedést mutatott éves alapon.

Az olasz leminősítés miatt az egyik leggyengébben teljesítő indexnek számít a FTSE/MIB, mely 0,4 százalékos mínuszban mozog.

Forrás: Origo
Forrás: Origo