Vágólapra másolva!
Lefelé tartanak az európai részvényindexek, az esések azonban nem jelentősek, vélhetően kisebb profitrealizálás zajlik az elmúlt két nap nagyobb emelkedései után. A mínuszoknak "megágyazhatott" az olasz leminősítés híre, és a gyenge kínai makroadatok is. A befektetők ezen túl a Fed este nyilvánosságra kerülő jegyzőkönyvére is várhatnak, melyből fontos információk derülhetnek ki az eszközvásárlási programok jövőjéről is. Itthon nincs nagyobb mozgás, a BUX kisebb mínuszban mozog, leginkább a Mol gyengülése miatt.
Vágólapra másolva!

Ütik az OMV-t

Továbbra sincs egységes irány a régióban, a BUX enyhe mínuszban mozog délben, amivel a középmezőnyben foglal helyet a szomszédos piacokkal zajló versenyben.

Az osztrák ATX viszont lemaradt társaitól, nagyrészt az OMV 4,2 százalékos esése miatt, miután két elemzőház is csökkentett az OMV részvényére vonatkozó célárfolyamán. A JPMorgan elemzője a korábbi semlegesről alulteljesítőre módosította az olajtársaság részvényeire vonatkoz ajánlását. Az elemző ráadásul a korábbi 32 eurós célárat is 30 euróra csökkentette, aki vélhetően a líbiai olajkitermelés tegnap bejelentett leállítását is figyelembe vette a döntésénél.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok vegyesen teljesítenek, a legjobban közülük a Magyar Telekom mozog, mely változatlanul 0,3 százalékos pluszban található. Az OTP folytatja útját felfelé, és minimálisat, 0,1 százalékot erősödött, amivel tovább távolodik az 5000 forintos szinttől.

Rajtuk kívül a Mol 0,8 százalékot, az Egis pedig 0,2 százalékot esett, míg a Richter nem mutat elmozdulást. A Richter befektetőinek érdemes észben tartania, hogy a gyógyszercég piaczárás után tizedeli részvényeit, tehát az 1000 forintos névértékű papírokkal ma lehet utoljára kereskedni.

Forrás: Origo

A forint gyengülni kezdett délelőtt, és a 294-es szint felé indult meg az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 229,2-ig, a svájci franké 236,5-ig kúszott fel délig.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Kapkodták a luxuscikkeket, menetel a Burberry

Kisebb profitrealizálások kezdődhettek Európában a tőzsdék elmúlt két napban mutatott menetelése után, így a részvényindexek tegnapi záróértékeik alatt forognak. Ezzel a piacok némileg korrigálják a nagyobb emelkedéseket, melyben Olaszország leminősítése is szerepet játszik. Tegnap este az S&P hitelminősítő egy fokozattal, "BBB+"-ról "BBB"-re rontotta az olasz adósbesorolást, leginkább az alacsony növekedéssel indokolva a döntést.

Ezen túl Kínából a gazdaság lassulásáról árulkodó makroadatok láttak napvilágot, az export és az import egyaránt visszaesett júniusban éves alapon, holott a szakértők nagyobb növekedésre számítottak.

A német makroadatok nem okoztak meglepetést, a júniusi fogyasztói árindex a vártnak megfelelően 1,8 százalékos növekedést mutatott éves alapon. A francia ipari termelés pedig magasabb lett a vártnál, májusban 0,4 százalékkal bővült a kibocsátás az egy évvel korábbihoz képest.

Az európai piacok lefelé csordogálását az is okozhatja, hogy ma este nyolckor kerül nyilvánosságra a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, melyből fontos információk derülhetnek ki az amerikai jegybank QE3 programjának jövőjéről.

A részvényindexek közül a német DAX 0,3 százalékos esés után még mindig a kulcsfontosságú 8000 pontos szint fölött mozog. Az egyik leggyengébben az olasz FTSE/MIB teljesít, melyben az olasz leminősítés játszhat szerepet.

Forrás: Origo

A nap egyik nyertesének a Burberry részvényei számítanak, melyek 3,7 százalékot drágultak Londonban, miután a luxuscikk-gyártó a vártnál nagyobb forgalomnövekedésről számolt be. A cég közlése szerint 339 millió fontos forgalmat bonyolítottak a második negyedévben, holott a szakértők "csupán" 316 millió fontra számítottak.

A Sodexo papírok 1,1 százalékot emelkedtek miután a vezérigazgató tájékoztatása szerint a cég árbevétele 2,3 százalékkal nőtt éves alapon az elmúlt kilenc hónapban, míg a szakértők 2,2 százalékos bővülésre számítottak.

Megtorpanhat Amerika is

Amerikában szintén megtörhet a négynapos emelkedő sorozat a tőzsdéken, és a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos mínuszokkal indulhat a kereskedés. A részvényindexek így kisebb pihenőt tarthatnak, az utóbbi napokban ugyanis nagyobb menetelést produkáltak, melynek eredményeként a Nasdaq közel 13 éves csúcsot ütött, míg az S&P 500 1 százalékra került történelmi csúcsától.

Ma érdemes lesz figyelni a Fed már említett, legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvére. Ezen túl a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, piacnyitás előtt a Fastenal és a Family Dollar Stores, míg piaczárás után a Yum! Brands teszi közzé negyedéves eredményeit.