Kettétörhet pénzügyileg az EU

Vágólapra másolva!
Hatalmas pénzeket spórolhatnak az európai vállalatok a következő években, az EKB kamatcsökkentési politikája miatt ugyanis közel 42 milliárd euróval enyhülhetnek kamatterheik. Nem részesedik viszont minden ország ugyanúgy az előnyökből, míg a németek 14 milliárddal fizetnek majd kevesebbet, addig a spanyol cégek továbbra is drágábban jutnak majd forráshoz, ami komoly kockázatokat rejt a térség pénzügyi stabilitására. Az eurózóna egy újabb fronton törhet ketté.
Vágólapra másolva!

Az olcsó hitel, és annak hatásai

Úgy tűnik, hogy bejönnek az Európai Központi Bank számításai, legalábbis ami az átlagos vállalati hitelköltségeket illeti. A Financial Times által készített elemzés ugyanis remekül mutat rá, hogy az európai vállalatok közel 42 milliárd euróval kevesebb kamatot fizethetnek a következő öt évben, ami az átlagos adózás előtti eredmény 4 százalékát teszi ki. A hatalmas (4,7 ezer milliárd eurós) hitelállományhoz viszonyítva pedig már ez is jelentős változást jelent, hiszen az átlagos kamatköltség évente csupán 2,7 százalék körül alakulhat, szemben a mostani 3,3 százalékkal.

Az átlagos kamatszint csökkenése azonban nem egyik-napról a másikra történik, több, cégspecifikus tényező is alakítja a jelenlegi hitelek refinanszírozási döntéseinek meghozatalát. Mivel Európában sokkal inkább bevált módszer a banki forrásszerzés, mint az Amerikában népszerű vállalati kötvényfinanszírozás, ezért a folyamat feltehetően hosszabb időt is vehet majd igénybe, mint amit a tengerentúlon tapasztalni lehetett.

Az átlagos hitelköltségek tartós csökkenéséhez egyrészt szükség van arra, hogy a most "drágább" hitellel rendelkező vállalatok alacsonyabb költségek mellett újítsák meg azokat, másrészt arra is, hogy a hitelpiacról korábban kiszoruló vállalatok is egyre aktívabban kapcsolódjanak be a hitelezésbe. A kamatcsökkenés segíti a két folyamat kibontakozását, de annak időbeli lefolyása akár hosszabb időt is igénybe vehet. Az EKB kamatcsökkentési politikájának egyértelműen célja a folyamatok előre lendítése, az alacsony hitelkamatok ugyanis elméletileg több beruházás megvalósítását teszik lehetővé, élénkítve ezzel a gazdaságot.

Mindenki azért nem járhat jól

Hiába azonban az összeurópai szinten kedvező jelenség, vannak országok, akik lényegesen jobban járnak, mint a többiek, ahogy olyanok is, melyek kevésbé. Példaként ott vannak a németek, az itt bejegyzett cégek átlagos kamatköltsége ugyanis 14 milliárd euróval fog majd csökkenni, ami 3,5 százalékát teszi ki az adózott eredményüknek. Szintén jó járnak majd a francia cégek is, 9 milliárd euróval lesz kevesebb a kamatkiadásuk, valamint az olasz cégek is profitálhatnak a jelenségből, 2,3 milliárd eurót megspórolva.

Spanyolország és Portugália viszont nem élvezheti az EKB oltalmazó kezeinek előnyeit, hiába ugyanis az alacsony kamatszint és kedvező EURIBOR ráta, a két ország gazdasági helyzete jelenleg annyira instabil, hogy csak magasabb kamatok mellett tudják megújítani hiteleiket a vállalatok.

Forrás: Investor.hu

Ebben főként a pénzügyi szektornak is nagy szerep jut, hiszen ahogy Maria Dolores de Cospedal Garcia, az egyik spanyol párt vezetője fogalmaz, főleg a hitelkínálat, semmint a hitelkereslet a problémaforrás az országban. A spanyol bankok ugyanis kénytelenek magas kamatot felszámítani a hitelek miatt, ami főként a magasabb országkockázati megítélésnek tudható be. Ezt jól példázzák a spanyol és portugál ötéves kötvényhozamok is, melyek jelentősen meghaladják a német és francia papírok által fizetendő kamatot.

Forrás: Investor.hu

Nagy baj lehet

Ha viszont az országok közötti előnyök és hátrányok ténylegesen ilyen mértékben valósulnak meg, akkor az eléggé drámai lehet, véli Julian Callow, a Barclays elemzője, aki szerint egyértelmű jelek mutatkoznak arra, hogy valóban ez a forgatókönyv következik majd be. Karten Langer, a Riverside Company partnere szerint pedig ez csak egy újabb "trükk" arra, hogy helyzetbe hozzák a német és francia vállalatokat az EU politikusai.

Bár az utóbbi állítás azért némileg túlzó is lehet, az tény, hogy a jelenség annak számos kedvező vonása mellett számos kockázatot is jelent az eurózóna számára. A pénzügyileg széttöredezett Európai Unió versenyképessége ugyanis aligha lehet erősebb, mint egy pénzügyileg stabil lábakon álló integrációjé.