113 milliónyi OTP-t adott el a bennfentes

Vágólapra másolva!
Hétfőn hozzájutott, tegnap pedig tovább is adott 113 millió forintnyi OTP részvényt a bank igazgatóságának tagja, dr. Utassy László. A Merkantil Csoport elnök-vezérigazgatói tisztségét is betöltő menedzser a javadalmazási politika keretében kaphatta a részvényeket, vagyis bár az eladott mennyiség jelentős, az azon megkeresett nyereség millió forintban sokkal inkább a kétszámjegyű kategóriába eshet.
Vágólapra másolva!

A bank tájékoztatása szerint a menedzser tegnap adott túl azon a 22 676 darabos OTP részvénycsomagon, amihez még egy hétfői ügylet keretében jutott hozzá. Darabonként 4996 forintos árfolyamon keltek el a részvények, vagyis a tranzakció értéke 113 millió forintra rúgott.

Bár az sosem jó jel, ha egy vállalat bennfentese elad a nála levő részvényekből, a mostani helyzetre mégse süssük rá azonnal ezt a bélyeget. Már csak azért sem, mert dr. Utassy Lászlónak még így is 281 000 darab részvény maradt tulajdonában, és "csak" azokból értékesített, amikhez legutóbb hozzájutott.

A vezetői ösztönzésen belül a teljesítmény alapú javadalmazás részét képezi a készpénzes kifizetés mellett saját részvények juttatása a dolgozóknak, a menedzser most is az így megszerzett részvényeket adhatta tovább a tőzsdén. A papírokat nem ingyen kapják, azokon maximálisan kétezer forintos részvényenkénti nyereséget érhetnek el a teljesítményértékelés időpontjában.

Egy technikai jellegű eladásról van tehát szó, persze jobban festene, ha nem adott volna túl azonnal a részvényeken az igazgatóság tagja. Nem szabad azt sem elfeledni, hogy az OTP saját részvényeket vásárol, hogy az ilyen jellegű eladói nyomást semlegesítse a piacon.

Az OTP árfolyama (Ft)