Vágólapra másolva!
Meglepetésre növekedés helyett csökkent a kínai export júniusban, ezzel 17 hónapos emelkedési trend szakadt meg. Félő, hogy ez a kínai gazdaság gyengülésének a jele.
Vágólapra másolva!

Az elemzők által várt növekedés helyett 3,1 százalékkal volt alacsonyabb júniusban a kínai kivitel mint az előző év hasonló időszakában. Az adat főleg annak fényében csalódást keltő, hogy az export 17 hónap után először csökkent.

A kínai vámhivatal szerdai tájékoztatása szerint az import 0,7 százalékkal mérséklődött júniusban az egy évvel korábbihoz hasonlítva. A piac 4,0 százalékos exportbővülést és 8,0 százalékkal magasabb behozatalt várt.

Elemzők szerint a gyenge külkereskedelmi adat újabb jele annak, hogy romlik a kínai gazdaság teljesítménye. Kína a válság kezdete után 2010 elejére újra 10 százalék fölötti éves növekedésre tudott visszatérni, azóta viszont folyamatosan lassul a gazdasága.

Li Huj-jung, a Shenyin és Wanguo elemzője szerint a gyenge külső kereslet miatt gyengül a második félévben a kivitel. A kínai kormány spekulatív kereskedelem ellenni fellépése negatívan hat az exportra - tette hozzá.

A kínai külkereskedelmi többlet 27,1 milliárd dollár volt júniusban. Ez megfelel az elemzői várakozásoknak.