Az elemzők sem díjazzák az OMV lépését

Vágólapra másolva!
Mára virradóan két elemzőház is csökkentett az OMV részvényére számított célárfolyamán, ami vélhetően az osztrák olajipari cég bejelentésével áll összefüggésben. Ekkor derült ugyanis fény arra, hogy az OMV ugyanis június 25-e óta ideiglenesen szünetelteti a líbiai kitermelést.
Vágólapra másolva!

A Société Générale mellett a JPMorgan is visszavágta az OMV részvényére számított célárfolyamán, vélhetően a cég tegnapi bejelentésének hatására. Ezek szerint az osztrák olajipari cég már június 25-e óta szünetelteti líbiai olajtermelését a politikai események miatt. A szakértők pesszimizmusában komoly szerepet játszhatott, hogy a 2012-es adatok szerint az OMV napi 303 ezer hordónyi kőolajegyenértékest hozott a felszínre, ebből pedig 30 ezret Líbiából. A hírre egyébként tegnap közel 4 százalékos csökkenéssel reagált az olajpapír.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

A francia Société Générale (SocGen) elemzője egy nappal korábban még megerősítette 43 eurós célárát az OMV-re, a megjelenő hírekre már jelentős vágást eszközölt. Ennek következtében 37,3 eurós friss célárfolyamot határozott meg az osztrák olajpapírra, a tartás ajánlás megerősítése mellett. A szakértő véleménye szerint habár az OMV nem közölte, hogy mikor állhat ismét helyre a termelés az észak-afrikai országban, vélhetően a helyi kormány mindent megtesz majd, hogy minél hamarabb, minél több munkás álljon majd ismét munkába. Ezt jelzi, hogy Líbia legnagyobb export terminálja tegnap ismét munkába állt a Bloomberg információi szerint.

A SocGen a líbiai termelés szüneteltetésére 2 százalékkal visszavágta idei egy részvényre jutó profitvárakozását az OMV-re nézve, valamint 300 ezer hordó kőolajegyenértékesre módosította a napi kitermelésre vonatkozó prognózisát a korábbi 305 ezerről. Az elemző 2 hónapos termelés kieséssel számol Líbia esetében.

A már eddig is pesszimistább JPMorgan szakértő egyrészt 32 euróról 30 euróra módosította célár becslését, másrészt pedig ajánlását is alulsúlyozásra rontotta az eddigi semlegesről.

Forrás: Origo