20 százalék alatt a nagytulajdonos a Richterben

Vágólapra másolva!
20 százalék alá csökkent a Richterben meglévő részesedése az egyik legnagyobb tulajdonosnak, az Aberdeen Asset Managers Limitednek. A gyógyszercég tájékoztatása szerint a részvényes tulajdoni hányada 20,03 százalékról 19,95 százalékra apadt. Bár a nagybefektető eladása nem ad túl sok okot optimizmusra, az elmúlt időszakban érkező pozitív hírek és az Egis tavalyi példája mégis eloszlathatja a kételyeket a jövőt illetően.
Vágólapra másolva!

20 százalék alá csökkentette a Richterben meglévő részesedését az Aberdeen Asset Managers Limited (UK) a gyógyszercég tájékoztatása szerint. A külföldi befektető tulajdoni hányada július 5-én olvadt 19,95 százalékra a korábbi 20,03 százalékról.

Az intézményi befektető több mint másfél évet rendelkezett 20 százalékot meghaladó részesedéssel a Richterben. A gyógyszercég korábbi tájékoztatása szerint az Aberdeen még 2011 november 14-én hízlalta 20,03 százalékra tulajdoni hányadát 15,25 százalékról.

Piaci körökből származó információink szerint egy nagyobb intézményi befektető már egy ideje adta a Richter papírjait. Vélhetően az Aberdeenről lehet szó, amely esetében kérdéses, hogy meddig kívánja csökkenteni részesedését a gyógyszeripari cégben. Mindenesetre az elmúlt egy hétben mintha lekerült volna az eladói nyomás a papírról, árfolyama ugyanis ismét megcélozta a 36 000 forintos szintet.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo

Déjá vunk lehet!

Nem lenne egyedi eset a hazai gyógyszerpapírok körében, ha az Aberdeen ténylegesen is nagyobb Richter részesedést értékesítene. Tavaly az Egisszel fordult elő hasonló. A 2009 szeptemberében még 10 százalékot meghaladó Egis-csomaggal rendelkező amerikai Tradewinds Global Investors, ugyanis előbb 2012 márciusában 10 százalék alá, majd két hónapra rá 5 százalék alá csökkentette befolyását a kisebbik hazai gyógyszercégben.

Gyakorlatilag már az emelkedő trend kezdete előtt kiszállt a nagybefektető az Egisből, hiszen a gyógyszerpapír menetelése csak azután vette kezdetét, hogy a Tradewinds részesedése 5 százalék alá olvadt. Így vélhetően az 56 százalékos emelkedés nagy részéről is lemaradt az intézményi befektető.

Hasonló eladói nyomás akár a Richter esetében is előfordulhat egy nagyobb befektető távozásával, de amint az az Egis példáján is jól látható, nem mindig kifizetődő a nagyok után loholni. Az elmúlt hónapokban a Richter főként pozitív hírekkel állt elő a jövőt illetően, ráadásul a részvényt felaprózzák, ami növelheti a gyógyszerpapír likviditását. Ennek következtében pedig javulhatnak az esélyek, hogy visszakerüljön az MSCI indexekbe, újabb vételi kedvet eredményezhetne alapkezelői körökben.

Az Egis heti grafikonja

Forrás: Origo