Vágólapra másolva!
Nem pihennek az európai részvényindexek, melyek a tegnapi menetelésük után tovább erősödnek. Ebben segítségükre van az eurózóna pénzügyminiszterei és Görögország között létrejött megállapodás, valamint az ázsiai és amerikai tőzsdék jó teljesítménye is. A jó hangulat a hazai parkettre is átragadt, így a BUX is emelkedni tud. Ebben az összes főbb papír a segítségére van, míg a forint is tovább erősödik a kedvező környezetben. Délelőtt tovább folytatódott az erősödés, melynek során az OTP árfolyama átlépte a kulcsfontosságú 5000 forintos szintet.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Japán vezetésével remekelnek az ázsiai tőzsdék
Vágólapra másolva!

10:20 - 5000 fölött az OTP

Délelőtt tovább drágultak a magyar részvények, így az OTP árfolyama átlépte a lélektani 5000 forintos szintet is. Azóta ez alá tért vissza a bankpapír, de ha kitart a lendülete, ma tartósan megmaradhat 5000 forint fölött a részvény.

OTP árfolyama

Forrás: Origo

9:30 - Tovább veszik a magyar részvényeket

Az európai tőzsdék további menetelése a hazai piacra is jó hatással van, így a BUX is emelkedni tud. A magyar részvényindex 0,8 százalékos pluszban forog, amivel az osztrák index-szel együtt a legjobb teljesítményt mutatja a régióban.

Az osztrák ATX-et az Erste 2,3 százalékos emelkedése húzza feljebb, miután a Credit Suisse elemzője a korábbi semleges helyett már felülsúlyozásra ajánlja a bank részvényeit.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok kivétel nélkül támogatják a BUX erősödését. Az OTP 0,6 százalékot drágult, és a 4950 forintos szint közelébe ért az árfolyama. A Mol 1,1 százalékos, a Richter pedig 0,5 százalékos pluszban forog. A Magyar Telekom tovább távolodik történelmi mélypontjától, és 0,6 százalékkal került feljebb az árfolyama. Rajtuk kívül az Egis egyelőre nem mutat elmozdulást.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda egyelőre szintén nem mutat elmozdulást. A céggel kapcsolatos hír, hogy újabb saját részvényt vásárolt tegnap a társaság, ezúttal 700 darab "A" sorozatú papírt vettek 477 Ft/darab átlagáron. Ennek függvényében a cég saját részvény állománya 448 842 darabra emelkedett, ami a teljes részvényállomány közel 3 százalékát teszi ki.

További hír, hogy 290 millió forintért vásárolta meg az FHB a Diófa Alapkezelő törzsrészvényeinek 100 százalékát, jelentette be a társaság rendkívüli tájékoztatás keretében. A részvények tényleges átruházásához szükséges, az adásvételi szerződésben meghatározott szerződéses feltételeket a szerződő feleknek 2013. szeptember 15. napjáig kell teljesíteniük.

A forint folytatja tegnap megkezdett erősödését, és 294-ig kúszott le az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 228,2-nél, a svájci franké 236,3-nál mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Fontos szintet tört át a DAX

Folytatják tegnap megkezdett emelkedésüket az európai részvényindexek, melyben többek között az eurózóna pénzügyminiszterei és Görögörszág között létrejött megállapodás játszik szerepet. Az érintettek arról döntöttek, hogy 3 milliárd eurót kaphatnak meg a görögök a segélycsomagból. Így az augusztusban lejáró kötvénytartozást törleszteni tudják a görögök, mivel 2,5 milliárd eurót ebben a hónapban kap meg az ország, a maradék 500 millió eurót pedig októberben. Addig viszont hoznia kell a görögöknek a trojka által kért reformokat és kiadáscsökkentést. Ezzel pedig ideiglenesen újra lekerülhet az asztalról a görög válság kérdése.

Az európai tőzsdék nyitás utáni erősödését ezen túl az is segítheti, hogy Amerikában és Ázsiában is jól teljesítettek tegnap és ma a piacok. Így 0,5-0,7 százalékos pluszokat lehet látni Európában, az egyik legjobban a londoni FTSE100 index teljesít, melynek 0,7 százalékkal került feljebb az árfolyama. A német DAX hasonló mértékű emelkedésre képes, amivel fontos szinthez ért, és a 8000 pontos ellenállást törte át az árfolyama.

Forrás: Origo

A luxuscikkeiről ismert Louis Vuitton 1,7 százalékot erősödött, miután a cég bejelentette, hogy 2 milliárd euróért vásárol töbségi részesedést egy olasz kasmír ruhákat készítő társaságban.

Ma fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni sem az eurózónából, sem Amerikából. Az IMF viszont közzé fogja tenni a világgazdaság alakulására vonatkozó előrejelzését, melyre érdemes lesz figyelni