Vágólapra másolva!
Tegnaphoz hasonlóan ma is remek formában vannak az európai tőzsdék, többek között az EU és Görögország között létrejött megállapodásnak köszönhetően. Ezen kívül az amerikai gyorsjelentési szezon is pozitívan indult, ami bíztató a folytatásra nézve. A jó hangulatot pedig a pocsék brit ipari termelési adat sem tudja elrontani, mely alulmúlta a várakozásokat. A jókedv a magyar piacra is átragadt, így a BUX szintén emelkedni tud, elsősorban az OTP és a Mol nagyobb drágulásának köszönhetően. Amerikában szintén a vételi kedv dominálhat, és a határidős indexek alapján fél százalékos emelkedéssel indulhat a kereskedés. Az IMF világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzései viszont még megmozgathatják a börzéket.
Vágólapra másolva!

5000 forintos szinttel küzd az OTP

Európával együtt tud emelkedni a magyar részvényindex, mely délelőtt növelte előnyét, és 0,9 százalékos pluszt szedett össze. Ezzel már a legjobban teljesítő piacnak számít a magyar, és már az osztrákot is lehagyta annak visszacsúszása miatt.

Forrás: Origo

ATX
Erstefelülsúlyozásra ajánlja

A Credit Suisse a többi fontosabb régiós bankra vonatkozó ajánlásán is módosított. A cseh Komercni Bankot semlegesre minősítette fel a korábbi alulsúlyozásról, a Raiffeisent viszont a régebbi felülteljesítőről semlegesre minősítette le. Az OTP esetében pedig a korábbi 5100 forintos célárat 6000 forintra emelte az elemzőház.

Ezek következtében a Komerczni Bank részvényei 0,8 százalékot drágultak, a Raiffeisen papírok viszont tegnapi záróértéküknél forognak. Az OTP 1,4 százalékos pluszban forog a jó hangulatban, és 5000 forint fölött is megfordult az árfolyama. Ez a szint egyelőre "nagy falatnak" bizonyult a számára, és ez alá tért vissza az árfolyam.

Az OTP egyébként több mint 70 ezer darab törzsrészvényt értékesített Javadalmazási Politikája keretében, így már 3,5 millió darab törzsrészvény van a bank birtokában.

OTP árfolyama

Forrás: Origo

A magyar fő papírok közül a Mol is jó formában van, és 1,1 százalékot drágult. A Magyar Telekom 0,3 százalékot erősödött, mivel jelentős lemaradást igyekszik behozni, miután pénteken történelmi mélypontot ütött. A két gyógyszerpapír közül a Richter 0,4 százalékot emelkedett, az Egis viszont 0,2 százalékot gyengült.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda 0,8 százalékot veszített értékéből. A céggel kapcsolatos hír, hogy újabb saját részvényt vásárolt tegnap a társaság, ezúttal 700 darab "A" sorozatú papírt vettek 477 Ft/darab átlagáron. Ennek függvényében a cég saját részvény állománya 448 842 darabra emelkedett, ami a teljes részvényállomány közel 3 százalékát teszi ki.

További hír, hogy 290 millió forintért vásárolta meg az FHB a Diófa Alapkezelő törzsrészvényeinek 100 százalékát, jelentette be a társaság rendkívüli tájékoztatás keretében. A részvények tényleges átruházásához szükséges, az adásvételi szerződésben meghatározott szerződéses feltételeket a szerződő feleknek 2013. szeptember 15. napjáig kell teljesíteniük.

A forint folytatja tegnap megkezdett erősödését, és 293,5-ig kúszott le az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 228 alatt, a svájci franké 235,8-nál mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Visszaesett a brit ipari termelés

Továbbra is remek formában vannak az európai tőzsdék, ahol a főbb részvényindexek nagyobb pluszban mozognak a tegnapi emelkedésük után. Ebben segítségükre van az eurózóna pénzügyminiszterei és Görögország között létrejött megállapodás, valamint az ázsiai és amerikai tőzsdék mai és tegnapi jó teljesítménye is.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek döntése értelmében Görögország első körben 2,5 milliárd eurót, majd további 500 millió eurót fog kapni. Az első utalásokhoz el kell fogadnia a görög parlamentnek a megszorításokat és az állami alkalmazottak elbocsátását is el kell kezdeni. A megállapodással pedig ideiglenesen újra lekerülhet az asztalról a görög válság kérdése.

Ezen túl pozitívan indult az amerikai gyorsjelentési szezon, miután az Alcoa a vártnál erősebb számokat tett közzé. Ezt a befektetők kedvezően értékelték, mivel a hagyományok szerint a remek start megalapozhatja a gyorsjelentési szezon pozitív folytatását is.

A jó hangulatot a pocsék brit makroadat sem tudja elrontani. Nagy-Britannia ipari termelése 0,8 százalékkal esett vissza májusban annak ellenére, hogy a szakértők előzetesen 0,4 százalékos bővülésre számítottak.

A főbb európai részvényindexek közül a német DAX mutatja a legjobb teljesítményt, mely 1,1 százalékos emelkedés után a kritikus 8000 pontos szint fölé került. Ebben leginkább a Commerzbank 4,5 százalékos, és a Deutsche Bank 2,3 százalékos drágulása van a segítségére.

Forrás: Origo

A luxuscikkeiről ismert Louis Vuitton 1,7 százalékot erősödött, miután a cég bejelentette, hogy 2 milliárd euróért vásárol többségi részesedést egy olasz kasmír ruhákat készítő társaságban.

A tegnap bevezetett Osram részvényei 11 százalékot ugrottak, miután hétfőn nagyobb eladói nyomás alá kerültek.

Az EDF részvényei pedig 6,3 százalékot drágultak annak köszönhetően, hogy az UBS eladásról semlegesre minősítette fel a papírokat.

Csatlakozhat Európához Amerika is

Az európai piacok jó teljesítményének köszönhetően Amerikában is emelkedéssel indulhat a nap, a határidős indexek alapján fél százalék körüli pluszok alakulhatnak ki nyitás után.

Ma fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni, és a gyorsjelentési szezon is ideiglenesen szünetel. Az IMF viszont közzé fogja tenni a világgazdaság alakulására vonatkozó előrejelzését, mely megmozgathatja a börzéket.