Pesszimistább lett az IMF

Vágólapra másolva!
Visszavágta a világgazdaságra és az amerikai növekedésre vonatkozó áprilisi előrejelzéseit a Nemzetközi Valutaalap. Ugyanakkor a Nagy-Britanniára vonatkozó előrejelzéseit felfelé módosította a valutaalap.
Vágólapra másolva!

Csökkentett a világgazdasági növekedésre vonatkozó prognózisain az IMF. Eszerint az áprilisban jelzett 3,3 százalék helyett csupán 3,1 százalékos lehet a globális GDP-bővülése idén, míg jövőre 4 százalék helyett 3,8 százalékos lehet a növekedés.

A Nemzetközi Valutaalap az USA gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzéseit is visszavágta. Így csak 1,7 százalékos lehet az USA gazdaságának bővülése idén az áprilisban várt 1,9 százalék helyett. Az IMF ezen túl megerősítette júniusi álláspontját, hogy 2014-ben már csak 2,7 százalékkal bővülhet az USA kibocsátása.

Ugyanakkor a Nagy-Britanniára vonatkozó előrejelzéseit felfelé módosította a valutaalap, ahol már 0,9 százalékos növekedést vár 2013-ra.

Forrás: Origo

A pesszimizmus egyik oka, hogy a kulcsfontosságú feltörekvő régiókban a vártnál lassabb a gazdasági növekedés, ami a világgazdaságot is visszafoghatja. A feltörekvő régiók hosszútávú növekedési kilátásait számos kockázat övezi, különösen akkor, ha a Fed eszközvásárlási programjának fokozatos leállítása további tőkekiáramlással fog járni az esetükben - derül ki az IMF jelentéséből.

Ezen túl az eurózóna is elhúzódó recesszióval küzd, melyből csak nagyon lassan lesz képes kilábalni, és az USA gazdasága is lassan tud javulni. Ennek egyik oka a folyamatosan lassuló hitelezés, és a szűkülő likviditás.

Az IMF emiatt sürgette a világ legnagyobb jegybankjait (Fed, EKB, BoJ), hogy mindaddig tartsák fenn a növekedést támogató laza monetáris programjaikat, amíg a a gazdasági fellendülés "biztos lábakra nem áll". Az Európai Központi Banknak azt az elvet kell követni, amit Mario Draghi tavaly mondott ki, hogy bármit hajlandóak megtenni az eurózóna egybentartásáért. Az eurózónának pedig továbbra is az egységes bankunió irányába kell haladnia, melyet minél hamarabb létre kell hozni. Ezen kívül struktúrális és munkaerőpiaci reformokkal kell támogatni a fogyasztás felprögetését és munkahelyteremtést, hogy minél hamarabb beindulhasson a gazdasági növekedés a régióban.

Forrás: Origo