Vágólapra másolva!
A pluszokat gyűjtögették tegnap az amerikai tőzsdék, melyeknek az európai piacok emelkedése adhatott lendületet. A jó hangulatot segíthette, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei döntöttek a Görögországnak folyósítandó mentőcsomag sorsáról, így egy ideig újra lekerülhet az asztalról a görög válság problémája. Így az amerikai részvényindexek erősödni tudtak. Ezen túl a gyorsjelentési szezon is elstartolt tegnap, melyet az Alcoa a várakozásokat meghaladó számaival nyitott. Az amerikai börzék jó teljesítményét látva az ázsiai parketteken is a vevők dominálnak, és a Nikkei vezetésével a tőzsdemutatók tegnapi zuhanásaikat korrigálják.
Vágólapra másolva!

Élen a Nikkei

Korrigálni kezdték tegnapi zuhanásaikat az ázsiai részvényindexek, melyek a japán Nikkei vezetésével erősödni tudnak. A Nikkei több mint 2,3 százalékot menetelt, míg az ausztrál S&P/ASX 200 1,7 százalékot, a dél-koreai Kospi 0,7 százalékot, a hongkongi Hang Seng fél százalékot, a kínai Shanghai Composite pedig 0,3 százalékot emelkedett.

A befektetők figyelmét ma leginkább újra Kína kötheti le, ahonnan felemás makroadatokat publikáltak reggel. A fogyasztói árak 2,7 százalékkal emelkedtek éves szinten júniusbana, mely az előző havi 2,1 százalékhoz képest gyorsulást mutat, és a 2,5 százalékos elemzői prognózist is túlszárnyalja. A termelői árindex viszont 2,7 százalékot csökkent éves szinten a várt 2,6 százalék helyett.

Forrás: Origo

Túlteljesítette a várakozásokat az Alcoa

Az európai piacok tegnapi remek teljesítménye lendületet adott az amerikai tőzsdéknek is, így nagyobb pluszokat szedtek össze nyitás után a főbb részvényindexek. Azonban előnyüket később nem tudták növelni a tőzsdemutatók, inkább lefelé kezdtek el csordogálni, de meg tudtak őrizni valamennyit zárásra pluszaikból. A Dow Jones végül 0,6 százalékos, az S&P 500 0,5 százalékot, a Nasdaq pedig 0,2 százalékot tudott erősödni.

Fontosabb makroadat tegnap nem látott napvilágot, így részben a vállalati hírek mozgatták a tengerentúli piacokat. Ezen túl fokozhatta a jókedvet, hogy a Fehér Ház előrejelzése szerint 200 milliárd dollárral kisebb lehet az amerikai költségvetés idei hiánya, mint ahogyan azzal korábban számoltak. A prognózisok szerint 7,5 százalék lehet idén az átlagos munkanélküliségi ráta az USA-ban, ami a munkaerőpiac további javulását feltételezi az év hátra lévő részére.

A jó hangulatot ezen túl segíthette a görög helyzet megoldása is, miután az eurózóna pénzügyminiszterei arról döntöttek, hogy 3 milliárd eurót kaphatnak meg a görögök a segélycsomagból. Így az augusztusban lejáró kötvénytartozást törleszteni tudják a görögök, mivel 2,5 milliárd eurót ebben a hónapban kap meg az ország, a maradék 500 millió eurót pedig októberben. Addig viszont hoznia kell a görögöknek a trojka által kért reformokat és kiadáscsökkentést.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektoraiból nyolc volt képes emelkedésre, a távközlési és technológiai cégek papírjai viszont lemaradtak társaiktól a versenyben. A technológiai vállalatokat leginkább az Intel 3,6 százalékos esése húzta lejjebb, miután az Evercore elemzője semlegesről alulsúlyozásra minősítette le a társaság papírjait. Ráadásul a Citigroup elemzője is negatív véleményt fogalmazott meg a chipgyártóról, mondván, hogy a PC-piac gyengélkedése miatt a korábban jelzettnél alacsonyabb lesz a cég egy részvényre jutó nyeresége és árbevétele idén és jövőre.

Az Apple-nek sem volt jó napja, 0,6 százalékot vesztettek értékükből a papírjai, melyben az is szerepet játszhatott, hogy az okostelefonok iránti egyre alacsonaybb kereslet miatt a Wedge Partners elemzője szerint 20 százalékkal csökkentette az Apple az iPhone-ok gyártását. A szakértő szerint az elmúlt hat hónap során 115-120 millió helyett csak 90-100 millió telefont gyártott a cég.

A Google viszont 1,3 százalékos emelkedés után visszakapaszkodott a 900 dolláros szint fölé.

Forrás: Origo

Tegnap elkezdődött a gyorsjelentési szezon, melyet a szokásoknak megfelelően az Alcoa számai nyitott. Az alumíniumgyártó az elemzői várakozásokhoz képest jobb negyedéves eredményt tett közzé piaczárás után. A cég 7 centes EPS-t (várt: 6 cent) és 5,85 milliárd dolláros árbevételt (várt: 5,79 milliárd dollár) ért el a második negyedév során. Az előző három hónaphoz képest növekedni tudott a termelése, de éves alapon csökkenést lehet látni. Továbbá a globális alumínium iránti kereslet 7 százalékkal nőhet idén, ami a korábbi céges prognózissal egybevág. Az eredményekre minimális csökkenést ért el piaczárás után a részvény.

Ma fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni, és a gyorsjelentési szezon is ideiglenesen szünetel. Az IMF viszont közzé fogja tenni a világgazdaság alakulására vonatkozó előrejelzését, melyre érdemes lesz figyelni.