Görögország csak csepegtetve kapja a támogatást

Vágólapra másolva!
Görögország késlekedik a számára előírt reformok és megszorító intézkedések végrehajtásával, legalábbis ezt állítja az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap. Az ország emiatt a gazdaságát életben tartó támogatásokat is csak csepegtetve kaphatja.
Vágólapra másolva!

Bár Görögországnak sikerült elérnie, hogy a nemzetközi hitelezők folytassák a mentőhitel részleteinek folyósítását, a reformok és kötelezettségvállalások teljesítésének késlekedése miatt a trojka csak csepegtetve ad támogatást a csőd szélén álló országnak.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfő esti megállapodása értelmében Athén két részletben kapja meg a mentőhitel újabb, 6,8 milliárd eurós részletét. Így Görögország elkerülheti, hogy már augusztusban államcsődöt jelentsen, de megfelelő alkuerőt ad a brüsszeli testületnek, hogy a hitel egy részét visszatartsa, ha a görög hatóságok késlekednek a vállalt reformok végrehajtásával.

A hétfő esti alku értelmében Görögország júliusban 2,5 milliárd eurónyi hitelt kap az euróövezeti országoktól, míg 1,5 milliárd eurót az euróövezeti jegybankoktól. A jegybankok a görög államkötvények másodpiaci felvásárlásával a görög állam kárára szerzett nyereséget forgatják vissza Athénnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) augusztusban 1,8 milliárd eurót folyósít Görögországnak, majd a kellő reformok végrehajtása esetén az euróövezeti államok és az euróövezeti jegybankok további 500-500 millió eurót fizethetnek októberben.

Az eurócsoport azonban már az első, július 19-i esedékességű kifizetést is feltételekhez kötötte. Az athéni törvényhozásnak addig el kell fogadnia azokat a megszorításokat, amelyekkel a mentőprogramban vállalt deficitcsökkentési pályán lehet tartani a görög államháztartást.

Athén korábban több ezer fős létszámleépítést ígért idénre a közszférában, de a vállalt privatizációs bevételek terén is jelentős az elmaradás. A turisztikai és az exportra termelő ágazatok teljesítménye is elmarad a várttól.

"Itt az ideje, hogy Görögországban lendületet vegyen a reformfolyamat" - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke a tanácskozás után.